Novinar Reutersa iz Ukrajine za Index: Sve se odvija prebrzo

Foto: EPA

ALEKSANDAR VASOVIĆ, Reutersov novinar, poslao nam je kraću izjavu iz Ukrajine na kraju prvog dana ruske invazije na tu državu. U njoj je od 16. veljače, a na pitanje jesu li on i Ukrajinci s kojima je razgovarao očekivali ovakav rasplet, odgovara: "Jesu/jesmo/nisu/nismo/ne znam… jedini dobar odgovor.

Nakon priznanja takozvanih LNR/DNR je bilo jasnije da hoće ali ne baš ovako… Mnogi (pa i ja) su mislili da će da na dostignute linije dovedu takozvane mirotvorce ODKB da potvrde faktičko stanje, ali vidiš, Putin ide na maksimalni cilj."

Mariupoljci su tvrdoglavi, na početku ruske invazije su džogirali, pecali ribu, išli na posao

Trenutno je u Dnjipru, početak napada dočekao je u Mariupolju. Prvu pucnjavu čuo je, kaže, ujutro oko 5:30:

"Jutros pred zoru je počelo da gruva u Marijupolju. Otišli smo na obalu Azovskog mora da osmotrimo i nije bilo pomorskog desanta. Istočno od grada, u predgrađu koje se i zove Istočno, čuli smo nekoliko udaljenih eksplozija. Mariupoljci su tvrdoglav svet. U parku su džogirali.

Pet ludaka je pecalo ribu na reci Kalmius. Železare su radile, narod je krenuo na posao. Ukrajinska vojska se raspoređivala bez velike nervoze. U grad je ušla i jedna osrednja ukrajinska oklopna kolona, vojnici su se smejali i pokazivali V - za pobedu.

Docnije je predgrađe Istočno, ono u kome smo bili jutros, gađano artiljerijom. Ima mrtvih. Zvao sam decu-umetnike koja tamo žive i sa kojima sam razgovarao pre neki dan. Ira mi poslala poruku: 'Krindž, ali živi smo.' U Mangušu i Berđansku redovi za gorivo i pred bankomatima. Gađani su ciljevi po celoj zemlji, to smo saznali posle. Rusi su zaustavljeni kod Harkova, u Sumskoj oblasti i u Donbasu. Gubitaka ima na obe strane. 

Ukrajinci uglavnom ostaju u prijestolnici

Artiljerijom je zaustavljen ruski desant na ukrajinsku avio bazu Gostomelj, nedaleko od Kijeva. Oborena su četiri helikoptera. Jedan ruski dron pao je blizu kuće mog druga, nedaleko od Kijeva. Posle je predsednik Vladimir Zelenski rekao kako su ruske trupe iz Belorusije ušle na teritoriju Zone isključenja kod Černobila. Administracija Hersonske oblasti je objavila kako delovi njene teritorije nisu pod kontrolom države.

U Kijevu je uveden policijski čas, a neke metro stanice su oglašene za skloništa. Moji prijatelji Ukrajinci uglavnom ostaju u prestonici i ja se sad žderem. I sve tako od jutros. Ne smem da se usudim da analiziram i predviđam jer se sve previše brzo odvija", napisao je Reutersov novinar za Index.

Pročitajte više