Novinari bojkotirali Vukelića

NAKON što je na zakazani obilazak Zrakoplovno-tehničkog zavoda (ZTZ) u Velikoj Gorici kasnio gotovo pola sata, ministar obrane Branko Vukelić danas je doživio neugodni udarac predstavnika "sedme sile".

Nezadovoljni novinari, njih oko petnaestak, te nekoliko fotoreportera, nakon polusatnog čekanja da ministar izađe pred njih i povede ih u obilazak ZTZ-a, odlučili su pokupiti opremu i bez ministrove izjave i bez praktički ikakvog materijala, napustiti ZTZ.

U 11 sati novinari su spontano krenuli izvan kruga ZTZ-a, da bi nakon nekoliko minuta pred njih izašao ministrov pomoćnik i načelnik Službe za odnose s javnošću i informiranje MORH-a Goran Grošinić i ispričao se predstavnicima medija pozivajući ih da se još malo strpe i ipak uzmu ministrovu izjavu.

Većina novinara to nije htjela učiniti, uključujući ekipu HRT-a i Nove TV, već su se razišli u svoje redakcije. Nekolicina novinara ipak je ostala i uzela izjavu, nakon čega im je pripremljen kraći obilazak Zavoda.

Načelnik Grošinić za Index je ponovio ispriku zbog kašnjenja te je pojasnio kako se sastanak ministra Vukelića s predstavnicima ZTZ-a i sindikata neplanirano oduljio zbog čega je najavljeni termin za sastanak s novinarima kasnio pola sata, odnosno obilazak ZTZ-a je kasnio oko 45 minuta.

Istakao je kako za produljenje trajanja sastanka nije bio odgovoran ministar te nastavio kako je unatoč tome kašnjenje susreta s novinarima bilo neopravdano.

Događaj zasjenio temu sastanka

Današnji novinarski bojkot zasjenio je samu temu sastanka koja se između ostalih odnosila na budućnost ZTZ-a izvan sustava MORH-a u kojem se velikogorički zrakoplovni zavod trenutno nalazi.

Tako je nakon višegodišnjeg lobiranja i apeliranja predstavnika samostalnog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu da ZTZ bude izdvojen iz MORH-a kako bi mogao izaći na civilno tržište i tako tržišno opstati, donesena odluka prema kojoj će se to dogoditi do kraja ove godine.

Također rečeno je kako će ZTZ i ove godine tehnički osposobiti cjelokupnu hrvatsku protupožarnu zračnu flotu koja će u potpunosti biti spremna do 15. svibnja.

Foto: I.K.

Pročitajte više