Novinari Glasa Istre bojkotirat će Upravu

VEĆINA članova podružnice Sindikata novinara Hrvatske i Hrvatskog novinarskog društva Glas Istre jučer su na zajedničkom sastanku u redakciji odlučili bojkotirati poziv Uprave Glasa Istre novine d.o.o. o izjašnjavanju o predloženom novom glavnom uredniku Ranku Borovečkom koje je predviđeno za sutra i prekosutra, javlja Glas Istre.

Na ovaj čin su se, kažu, odlučili zato što je "novi nakladnik jednog istarskog dnevnika Glasa Istre od prvog dana kršio procedure, zakone i pravila koji reguliraju radni i profesionalni status zaposlenih u redakciji".

"Dosadašnja Uprava odgovorna je za poslovnu propast tvrtke"

"Naš bojkot nema veze sa samom predloženom osobom. Imenovanje osobe izvan redakcije za novog glavnog urednika ocjenjujemo kao krajnji potez Uprave u pokušaju zastrašivanja i discipliniranja novinara. Uprava prethodno o svojoj odluci nije obavijestila, a kamoli obrazložila svoju odluku redakciji, čime je iskazala podcjenjivački odnos prema vlastitim djelatnicama", zaključeno je na sastanku.

Dodaju i kako je dosadašnja Uprava odgovorna za poslovnu propast tvrtke Glas Istre d.o.o., a za što nije dogovarala. "Štoviše, i dalje vodi tvrtku, a odgovornost i posljedice priznatih 110 milijuna kuna duga prebacuje na zaposlene. U tom smislu jednostranom i prethodno neobrazloženom odlukom o izboru novog glavnog urednika Uprava prebacuje odgovornost na redakciju, a amnestira sebe za besramno poslovanje u kojem su novina i svi njeni djelatnici tajno založeni i iskorišteni za uske privatne interese većinskih vlasnika i Uprave", zaključeno je.

Članovi podružnice sindikata ističu i kako je "nakladnik u prethodna dva mjeseca, pod izlikom štednje i saniranja enormnih dugova, smanjio do 40 posto plaće novinara i uveo niz drugih restrikcija koje otežavaju normalan rad i profesionalni dignitet novinarskom poslu, otkazao suradnju honorarnim suradnicima, nije produžio ugovore na određeno vrijeme novinarima, redaktorima i fotoreporterima, a istovremeno namjerava zaposliti novog glavnog urednika".

Pročitajte više