Novinari HTV-a: Uprava je sedam puta skuplje platila epizodu "Bitka za Vukovar"

OGRANAK Hrvatskog novinarskog društva pri HTV-u iznenadio se što se jučer vrh javne televizije susreo sa novinarima drugih redakcija, zato što predsjednik Uprave Josip Popovac i njegovi najbliži suradnici nisu u posljednje tri godine pokazali ni volju ni želju za susret sa svojim zaposlenicima.

"Bilo bi, naime, logično da su s problemima, viškom broja zaposlenih te najavljenim otpuštanjima 389 zaposlenih, restrukturiranjem HRT-a, itd., prvo upoznali nas, zaposlene na javnoj televiziji, a tek onda i kolege iz ostalih medija", napisala je u priopćenju predsjednica Ogranka Elizabeta Gojan.

Sedam puta preplatili epizodu "Bitka za Vukovar"?

Spornim smatraju i to što vrh televizije spominje "uspješnost" Uprave i ostvarivanje "manjeg gubitka od planiranog" kad je "istodobno, zaobilazeći komunikaciju sa Sindikatima te grubo kršeći Kolektivni ugovor, Uprava HRT-a predložila, a Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a sa samo jednim suzdržanim glasom prihvatili, Financijsko izvješće za 2012. koje najavljuje smanjivanje plaća i ukidanje radničkih prava zaposlenih".


Upozoravaju i da je Uprava HRT-a, "provodeći neskriveni, na svim razinama započeti 'outsourcing'", jednu epizodu serije "Bitka za Vukovarj" privatnoj produkciji platila 350 tisuća kuna. "Ista je mogla, vjerojatno kvalitetnije, biti proizvedena u Dokumentarnom programu HTV-a (prema tvrdnjama kolega iz tog Programa) po cijeni od 50-70 tisuća kuna po epizodi. Tako je serija od 10 epizoda u proizvodnji HRT-a mogla stajati najviše 700 tisuća kuna, u konačnici plaćena 3 i pol milijuna kuna", ističu iz Ogranka HND-a na HRT-u.

Popovac ne može vraćati Šprajca u program

Upozorili su i predsjednik Uprave prema Zakonu o HRT-u "ne smije i ne može donositi odluke" o vraćanju suspendiranog Zorana Šprajca "na male ekrane", jer je to izravno miješanje u program nad kojim on nema ovlasti.

"Ogranak HND-a na HTV-u nakon jučerašnjeg zajedničkog sastanka svojih članova s članovima Sindikata novinara HTV-a zaključuje kako više neće činiti nikakve pokušaje u ostvarivanju komunikacije i suradnje s Upravom HRT-a koja se na sve dosadašnje – oglušila, nego će nastaviti zastupati Apel novinara, urednika i drugih zaposlenika HRT-a, Ogranka HND-a pri HTV-u i Ogranka SNH HTV-a za utvrđivanjem pojedinačne, osobne i objektivne odgovornosti te smjenama članova Uprave HRT-a, Nadzornog odbora HRT-a, Programskog vijeća HRT-a, glavnog urednika Programa HTV-a i v.d. urednika Informativnog  programa, te hitnu izradu novog Zakona o HRT-u i novog Zakona o medijima", zaključuje u priopćenju predsjednika Ogranka HND-a na HTV-u Elizabeta Gojan.

Pročitajte više