Novinarima Slobodne Dalmacije šefovi će moći pregledavati individualne e-mailove

SINDIKAT NOVINARA i HND nezadovoljni su novim ugovorima o radu u agenciji EPH koje su nakon otkaza dobili novinari Slobodne Dalmacije te izražavaju zabrinutost zbog najave ukidanja dopisničke mreže tog lista.

U zajedničkom priopćenju Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske posebno ističu kako su "nezadovoljni prijedlozima novih ugovora o radu u agenciji koji bi ovlastili poslodavca da pregledava individualnu elektronsku poštu novinara i zaposlenika i da se novinari odriču svojih autorskih prava u korist poslodavca".

Poštuju li se prava iz kolektivnih ugovora na razini tvrtki unutar EPH?

Oni pitaju je li ova strategija razvoja Slobodne Dalmacije, koja podrazumijeva ukidanje dopisništava, sukladna potpisanim stavkama iz Ugovora o kupnji Slobodne Dalmacije iz 2005. godine te podsjećaju na otkaze koje je primilo pedesetak novinara tog lista četiri dana prije Božića, što su tada u Sindikatu okarakterizirali kao zastrašivanje novinara kako bi potpisali nove ugovore u agenciji.

"Ne ulazeći u pravo poslodavca da uspostavi što djelotvorniju organizaciju tvrtke, smatramo da su dostavljenim ugovorima o sporazumnom raskidu radnog odnosa, a bez predloženih novih ugovora o nastavku rada u agenciji, prekršeni raniji dogovori novinarskih sindikata i poslovodstva Slobodne Dalmacije", piše u priopćenju koje potpisuje Zdenko Duka, predsjednik HND-a, i Gabrijela Galić, predsjednica Sindikata.

SNH svim zaposlenicima dopisništva Slobodne Dalmacije savjetuje da provjere jamči li im se u novim ugovorima kontinuitet prava iz rada u Slobodnoj Dalmaciji te poštuju li se stečena prava radnika iz kolektivnih ugovora potpisanih na razini tvrtki unutar EPH.

"Ukidanjem dopisništva osiromašilo bi se autorsko novinarstvo u Slobodnoj Dalmaciji, autonomnost, dosadašnji identitet i prepoznatljivost lista, također i konkurentnost na hrvatskom i regionalnom tržištu. Predviđeno je da dopisnici nastave novinarski posao u agenciji EPH, ali agencijsko novinarstvo ne može nadomjestiti kvalitetu i originalnost individualnog novinarskog pristupa", napominju u zajedničkom priopćenju SNH i HND.

Pročitajte više