Novinarka Vukovarskog radija svjedočila protiv Mrkšića, Šljivančanina i Radića

SVJEDOKINJA optužbe Zvezdana Polovina, koja je 1991. bila spikerica i novinarka Radio Vukovara, nastavila je u četvrtak iskaz na suđenju vukovarskoj trojci bivših oficira JNA pred Haškim sudom (ICTY) , opisujući djelovanje radija u dramatičnim danim opsade Vukovara.

Koncentrirali smo se na pružanje informacija građanima Vukovara prije svega, tek iza toga nam je bilo informiranje Zagreba i cijele Hrvatske, kazala je Polovina i dodala kako je radio nastojao podići moral građanima koji su bili u podrumima, kao i braniteljima grada.

Izvještavali smo o broju mrtvih i ranjenih, stanju u bolnici, kako se drži obrana grada, koji su dijelovi okupirani, rekla je svjedokinja, navodeći da su lokalne vijesti emitirali tri puta na dan, te slali izvješća Hrvatskom radiju i televiziji.

Umirovljenom generalu JNA Mili Mrkšiću, koji je 1991. zapovijedao "vukovarskom operacijom" JNA, i njemu podređenim oficirima Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću u Haagu se sudi pod optužbom za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila na Ovčari 20. studenoga 1991., najteži ratni zločin počinjen tijekom rata u Hrvatskoj.

Na upit Šljivančaninova branitelja Momčila Bulatovića o pouzdanosti i cenzuri emitiranih informacija, svjedokinja je rekla da su u bolnici svakodnevno primali izvještaje o stradalima, dok su podatke o vojnoj situaciji dobivali iz stožera obrane. Cenzure interno nije bilo, ali na Hrvatskom radiju da, kazala je.

Opisala je kako je šest djelatnika radija, uz nju to su bili Siniša Glavašević, Alenka Mirković, Vesna Vuković, Josip Esterajher i njezin suprug tehničar Branko Polovina, uspijevali emitirati program iz podruma Vupika sve do 17. studenoga, kada je dio novinara sa zapovjedništvom obrane otišao u proboj a dio u bolnicu.

Rekla je da je Glavašević svoj posljednji izveštaj poslao iz bolnice 18. studenoga. Njezin suprug Branko i Siniša Glavašević ubijeni su na Ovčari 20. studenoga.

Zvezdana Polovina ispričala je da je u podrumu vukovarske bolnice 17. i 18. studenoga slušala kako je ravnateljica dr. Vesna Bosanac telefonom pregovarala s generalom JNA Andrijom Rašetom o evakuaciji civila, u čemu su sudjelovali i šef kirurgije dr. Juraj Njavro i povjerenik vlade Marin Vidić Bili.

Opisala je kako su vojnici JNA, srpski rezervisti i dobrovoljci ulazili u bolnicu od 18. studenoga navečer, odvodeći ranjenike i civile, te kako je Šljivančanin 20. studenoga na izlazu iz bolnice odvajao žene od muškaraca, koji su poslije ubijeni na Ovčari.

"Nakon što su muškarce odveli, mi žene smo ostale i poslije toga su u bolnicu ušli europski promatrači i strani novinari", rekla je Polovina.

Svjedokinja je 20. studenoga 1991. sa skupinom civila evakuirana iz bolnice prema Novom Sadu, odakle je 22. studenoga stigla u Zagreb, gdje živi i danas.

Pročitajte više