Novinarska projekcija filma Krste Papića "Infekcija"

Igrani film Krste Papića "Infekcija", koji je danas prikazan novinarima, a svečano će biti praizveden večeras u CinestarZagrebu, fantastični je triler koji pokušava odgovoriti na pitanje zašto je želja za vladanjem katkad zarazna bolest.

Papić je ocijenio kako je ovo pravo vrijeme za prikazivanje toga filma, misleći na ozračje nadolazećih lokalnih izbora.

Po njegovim riječima hrvatska kinematografija još nije spremna za specijalne efekte. Da nisam, dodao je, imao belgijskog koproducenta, teško bih mogao snimiti film u kojem su svi monstrumi računalna simulacija.

Govoreći o reakciji publike, Papić je izjavio kako ne očekuje puno jer je, po njegovoj ocjeni, u Hrvatskoj općenito kriza publike.

Film razvija priču o moći, zlouporabama i želji za vladanjem, a radnja se događa u suvremenom srednjoeuropskom gradu. Piscu Ivanu Gajskom počnu se događati neobjašnjive stvari, a ubrzo njegov prijatelj pisac umire pod čudnim okolnostima. Zaintrigiran nizom neobičnih događaja, Ivan počinje tragati za odgovorima. Kad svoja zapažanja priopći policijskom inspektoru, on mu savjetuje da ode psihijatru. Ivan susreće odvjetničku pripravnicu Saru koja ga pozove na banket u zgradi napuštene centralne banke. Na banketu se održava komemoracija glavnom savjetniku Gustavu Muelleru, a Ivan prvi put sluša Izbaviteljev govor i postaje svjestan da nazoči okupljanju moćne organizacije za koju nikada nije čuo. Ujutro se budi u velikom predvorju centralne banke koja izgleda kao da u nju nitko već godinama nije kročio. Uskoro Ivan upoznaje profesora Boškovića koji mu razotkriva jedan posve drukčiji svijet, prepun nadnaravnoga, zlokobnog i prijetećeg.

Hrvatski filmski klasik Krsto Papić "Infekcijom" nastavlja hororsku uspješnicu iz sedamdesetih - "Izbavitelj". Ovaj put se štakorska urota pojavljuje u suvremenom svijetu, a film obiluje računalnim trikovima.

Oba Papićeva filma temelje se na motivima pripovjedaka ruskog književnika Aleksandra Grina.

Film "Infekcija" prikazan je na filmskim festivalima u Puli 2003. u nacionalnom programu, Montrealu 2003. u izboru najboljih europskih filmova i Dubrovniku 2004. gdje je dobio nagradu za najbolju režiju.

U glavnim su ulogama Leon Lučev, Lucija Šerbedžija, Sven Medvešek, Filip Šovagović, Dražen Kuehn, Ivo Gregurević, scenaristi su Mate Matišić i Krsto Papić, a film su zajednički producirali Ozana Film, HRT i Wave Pictures.

Film će se u hrvatskim kinodvoranama pojaviti sutra, 5. svibnja.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više