Novinske agencije o posjetu Pape BiH

PAPA Ivan Pavao II pozvao je na oprost, pomirbu i obnovu u svojoj propovijedi tijekom drugog pastoralnog pohoda u BiH u nedjelju, prenose svjetske novinske agencije.

"Papa je u zatražio od stanovnika BiH da zaliječe rane rata i obnove vjeru u budućnost kroz međusobni oprost", prenosi Reuters. Britanska agencija navodi da se na misi, tijekom koje je beatificiran Ivan Merz, okupilo oko 50.000 vjernika iz BiH, Hrvatske i Slovenije. Reuters piše da je misa održana na mjestu na kojem je tijekom rata devedesetih godina srušen franjevački samostan. Agencije prenose izjave bosanskih Srba koji kažu kako je tijekom Drugog svjetskog rata u tom samostanu djelovao svećenik Tomislav Filipović Majstorović, koji je surađivao sa ustašama, te da izbor tog mjesta za održavanje mise predstavlja provokaciju.

"Molim Svemogućega Gospodina da bude milosrdan za krivnje počinjene protiv čovjeka, njegova dostojanstva i njegove slobode, pa i sa strane nekih sinova katoličke crkve. Neka On u svima pobudi želju za uzajamnim oprostom", citira Papinu poruku agencija France Presse dodajući da su vjernici pljeskom pozdravili ove riječi.

Francuska agencija navodi da je Papa uputio i izuzetno prijateljski pozdrav čelniku Srpske pravoslavne crkve patrijarhu Pavlu i članovima Svete Sinode SPC.

Austrijska agencija APA naglašava u svom izvještaju o papinom boravku u Banjoj Luci kako je "Papa javno molio za oprost zločina koje su u proteklim ratovima na Balkanu počinili katolički Hrvati", te podsjeća da je misa tijekom koje je beatificiran Ivan Merz održana u Banjoj Luci "u kojoj su godine 1942. hrvatski ustaški borci ubili oko 2.700 Srba, među kojima 500 djece".

APA nadalje podsjeća da je misa celebrirana pored franjevačkog samostana Petrićevac u kojem je djelovao svećenik Miroslav Filipović-Majstorović, koji je "neko vrijeme bio zapovjednik hrvatskog koncentracijskog logora Jasenovac te pod nadimkom brat Sotona bio poznat po svojoj surovosti. Između ostaloga je za vrijeme pokolja godine 1942. vlastoručno ubio jedno srpsko dijete i pozvao svoje suborce da također ubijaju. Vatikan ga je nakon toga prebacio u status laika. Nakon rata je poludjeli bivši franjevac pod Titom osuđen i smaknut", piše APA.

Slovenska tiskovna agencija (STA) u svom izvješću također navodi da je Papa zatražio oprost i pozvao stanovnike BiH na pomirbu. STA prenosi da je Ivan Pavao II izrazio jaku potporu izgradnji mira i stabilnosti te izrazio nadu da će BiH dobiti pozitivan odgovor na svoja nastojanja da postane sastavni dio ujedinjene Europe.

Pročitajte više