Novo istraživanje otkrilo vezu između ugljikohidrata i raka pluća

Foto: Shutterstock

POPIS hrane koja se veže uz pojavu raka nastavlja rasti. Prema istraživanju znanstvenika s teksaškog MD Anderson centra za rak, rizik od raka pluća 49 posto je veći kod ljudi koji jedu hranu bogatu ugljikohidratima, odnosno hranu s visokim glikemijskim indeksom.

Što je glikemijski indeks hrane viši, to je veći njezin utjecaj na šećer u krvi. Skok glukoze i inzulina podiže tjelesne inzulinolike faktore rasta, proteine koji se povezuju s većim rizikom od raka pluća.

To znači kako se jedenjem hrane s visokim glikemijskim indeksom kao što su bijeli kruh, cornflakes, krumpir i neke vrste voća, može povećati šansa dobivanja raka pluća.

Ispitanici s najvišem glikemijskim indeksom u svojim tijelima imali su 92 posto veću šansu da razviju tu vrstu raka od onih s nižim indeksom.

Drugi rezultat istraživanja pokazuje kako postoji i povećani rizik obolijevanja od raka kod ljudi koji izbjegavaju cigarete. Pušači su izloženi tek 31 posto višem riziku obolijevanja, neovisno o glikemijskom indeksu.

U istraživanju se zaključuje kako su ključni kvaliteta i sastav ugljikohidrata, a ne količina koja se unosi, piše Daily Mail.

Pročitajte više