NOVO POSKUPLJENJE Od sutra rastu cijene goriva

Foto: FAH

OD SUTRA će gorivo na benzinskim postajama biti u prosjeku 7 lipa skuplje, javlja Nova TV. očekuje se kako će najlošije proći prijevoznici.

Po prosječnom spremniku od 50 litara izdvajat će se i 3 i pol kune više. Još će skuplje proći kamioni sa 70 kuna po spremniku.

Prijevoznici su nezadovoljni najavljenim poskupljenjem.

''Mi ne možemo podići cijene i opet smo osuđeni na rad koji nas ne vodi u bolje nego na gore'', rekao je autoprijevoznik Goran Jozing.

Usto, kao problem za prijevoznike nameće se i moguće poskupljenje cestarine.

''To isto utječe na cijenu prijevoza, kao i poskupljenje goriva, sve zajedno, stvara veliki problem'', kazao je autoprijevoznik Ivica Pajdaković.

Prijevoznici već istražuju inozemne opcije

Iz udruge prijevoznika upozoravaju kako su mnogi zbog toga izlaz već našli izvan Hrvatske.

"Naši prijevoznici već registriraju svoje prikolice u Sloveniji gdje to stoji 79 eura u odnosu na Hrvatsku gdje to košta 600 eura, a mnogi su otvorili i firme zbog povrata dijela trošarina'', otkrio je Dragutin Kranjčec iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Ipak, u Hrvatskoj se ne očekuje drastično poskupljenje.

''Druga je stvar domaće tržište gdje je svaka mala reakcija u pravcu poskupljenja dobrodošla, a svaka mala reakcija u pravcu pojeftinjenja se nastoji minorizirati'', ističe Igor Dekanić s Rudarsko geološkog naftnog fakulteta.

Pročitajte više