Novo puknuće cijevi u Zagrebu, poplavljena gimnazija. Ravnatelj: Prilično je strašno

Foto: Index.hr

JUTROS je opet pukla vodovodna cijev na području Trešnjevke, ista ona na raskrižju Selske i Baštijanove koja je pukla prije nekoliko dana. 

Nastala je poplava, a zahvatila je i obližnju privatnu gimnaziju na Selskoj. N1 je razgovarao s ravnateljem Mladenom Nikolaševićem.

 

"Kaotično je"

Kaže da je situacija prilično strašna.

"Moram zahvaliti svima koji nam zdušno pomažu. Kaotično je, ali polako ulazimo u rutinu da organiziramo nastavu i vjerojatno ćemo narednih dana biti na online nastavi", rekao je.

Učenicima su poručili da ne dolaze u školu i da čekaju daljnje upute o organizaciji nastave, govori ravnatelj.

 

Službe su odmah izašle na teren

Ekipe Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. Zagrebačkog holdinga u utorak ujutro odmah su izašle na teren i rade na sanaciji puknuća magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda na Selskoj cesti, na raskrižju s Baštijanovom ulicom.

Do puknuća magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda u zagrebačkom naselju Trešnjevci, na raskrižju Selske i Baštijanove, došlo je jutros oko 4:50.

"Ekipe Vodoopskrbe i odvodnje d.o.o. odmah su izašle na teren te su započele aktivnosti za sanaciju. Radovi će se izvoditi do potpune sanacije, a svi potrošači imaju redovnu opskrbu vodom", naveli su jutros na internetskim stranicama Vodoopskrbe i odvodnje ZG Holdinga.

U slučaju obustave opskrbe vodom za pojedina područja, zbog potreba izvođenja radova, obavijest će biti postavljena na službenoj mrežnoj stranici www.vio.hr te su za navedenu mogućnost u pripravnosti i autocisterne, naveli su.

Iz zagrebačke policije ranije jutros su izvijestili da se zbog puknuća vodovodnog cjevovoda na Trešnjevci, na raskrižju Selske i Baštijanove, veća količina vode izlila po okolnim ulicama i objektima, a promet je obustavljen.  

Za sada nema ozlijeđenih osoba, materijalna šteta je neutvrđena, obustavljen je promet u zoni događaja, a sve nadležne službe postupaju, dodali su.

Stigao i Tomašević

Zagrebački gradonačelnik došao je jutros na mjesto puknuća cijevi, na raskrižje Baštijanova - Selska.

"Sve službe su na terenu, ne bih sad htio puno objašnjavati, sve ćemo izvijestiti na vrijeme", rekao je kratko te se neko vrijeme zadržao tamo.

 

"Na terenu su sve službe. Osiguranje će pokriti štetu. Radi se o istom magistralnom cjevovodu kao i prije dva dana. To je taj domino-efekt", rekao je Tomašević za N1.

"Ovo je jedna od najprometnijih ulica u gradu, pa dolazi do dodatnog opterećenja, a povećana je i izgradnja. Razvoj infrastrukture to nije pratio… Posljedica je to pretjerane gradnje, koju nije pratio razvoj infrastrukture", naglasio je. "Od šezdesetih se u neke stvari nije ulagalo, nije se ulagalo u infrastrukturu", ponovio je gradonačelnik.

"Šteta koja je nastala na ovom dijelu veća je nego ona prije dva dana. Sutra navečer vjerujem da će se onaj južni dio pustiti u promet, a ovaj sjeverni do kraja tjedna", najavio je.

Korlaet: Cjevovod je star 69 godina, ne mogu reći da neće biti još ovakvih situacija

Nešto kasnije stigao je i Tomaševićev zamjenik Luka Korlaet.

Korlaet je pojasnio da se u poplavljenom kompleksu nalaze pučko otvoreno učilište, privatna ekonomska škola, sportska gimnazija, đački dom i stan domara.

“Prizemna etaža ovih prostorija je na nižoj koti od Selske ceste, zato je i poplavljeno. Vatrogasci su već ispumpali glavninu vode, u prostorijama je bilo pola metra vode. Potom će Crveni križ isušivačima osušiti prostorije. Danas neće biti nastave, bit će online nastava za one koji će željeti i moći”, rekao je.

Zamjenik gradonačelnika kaže da je Grad Zagreb ponudio smještaj za učenike iz đačkog doma, kao i domaru, čiji je dom jako poplavljen.

"Sanacija zgrada u kojima se nalazimo, kao i onih poplavljenih nekoliko dana ranije, bit će pokriveni s police osiguranja koju Vodoopskrba i odvodnja ima potpisanu s jednim osiguravateljem", govori.

Korlaet ističe da građani stvarno imaju razumijevanja za ovo što se događa jer znaju da je to naslijeđeno.

"Ovo u Selskoj je vod star 69 godina. To je stvarno infrastruktura koja se mora zamijeniti i radi se na tome. Nažalost, ne mogu reći da sigurno neće biti još ovakvih situacija. Infrastruktura je stara. Ovaj magistralni vod ide od Jadranskog mosta do predjela Sokolovac kod Svetog Duha. Napravljen je projekt zamjene tog magistralnog vrelovoda", rekao je zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Vatrogasci: Dio Selske se planira pustiti u promet krajem tjedna

Sa sanacijom posljedica puknuća magistralnog vodovodnog cjevovoda na zagrebačkoj Trešnjevci vatrogasci će nastaviti i tijekom dana, a oštećeni dio Selske ulice planira se pustiti u promet krajem tjedna, priopćeno je u utorak iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Magistralni vodovodni cjevovod u zagrebačkom naselju Trešnjevci puknuo je jutros oko 4:50.

Vatrogasni operativni centar Grada Zagreba malo iza 5 sati zaprimio je prvu dojavu o potrebi interveniranja zbog ponovnog puknuća vodovoda na području Trešnjevke u Selskoj ulici u blizini križanja s Baštijanovom ulicom, navodi se u priopćenju.

Zbog nadiranja vode poplavila je srednja škola koja se nalazi u blizin,i kao i podrumski objekti okolnih zgrada, a obustavljen je i promet.

Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postaje Grada Zagreba, ranije jutros novinarima je izjavio da su "u jutarnjim satima dobili niz dojava građana o prodoru vode u njihove podrumske prostorije. Na teren je odmah upućen JVP Zagreb i vrlo brzo lokalna dobrovoljna vatrogasna društva", rekao je.

"Vatrogasci su do sada izašli na osam intervencija vezano za navedeni događaj te je do sada na intervencijama sudjelovalo 39 vatrogasaca s 14 vatrogasnih vozila iz JVP-a Zagreb te DVD-a Zapad, Vrapče, Kustošija i Trešnjevka”, kazao je zapovjednik JVP-a Zagreb Jembrih.

Sa sanacijom puknuća magistralnog vodovodnog cjevovoda će se nastaviti tijekom dana, a oštećeni dio Selske ulice planira se pustiti u promet krajem tjedna.

Pročitajte više