NOVOROĐENČAD NAJPRIJE "PROGLEDA" POMOĆU RUKU

Skupina francuskih istraživača prvi je put eksperimentalno dokazala da djeca odmah po rođenju imaju sposobnost usklađivanja vizualnih i osjetilnih informacija o izgledu predmeta.

Arlette Streri i Edouard Gentaz iz Državnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) pariškog Sveučilišta proveli su istraživanje na dvanaestero novorođenčadi starih u prosjeku tri dana.

U prvoj su fazi istraživači stavili malen predmet, prizmu ili cilindar, u desnu ruku novorođenčeta. Čim bi ispustilo predmet, istraživač bi mu ga vratio, sve dok se ne bi privikao na njegov oblik.

U drugoj fazi, novorođenčadi su 60 sekundi pokazivali dva predmeta, jedan pored drugog. Mjerenjem vremena gledanja svakog predmeta u tih 60 sekunda utvrđeno je da predmet kojega je novorođenče prethodno držalo u desnoj ruci kraće zadržava njegovu pozornost od predmeta koji nije istražilo opipom.

Da bi potvrdili kako razlog davanju prednosti novom predmetu nije u njegovu izgledu, provjerili su ponašanje drugih dvanaestoro novorođenčadi, isključivo u vizualnoj fazi. Rezultati su pokazali da novorođenčad u 60 sekundi jednako gleda oba predmeta.

To, po mišljenju znanstvenika, dokazuje da je novorođenčetu poznat predmet koji je prethodno opipalo, dok svaki drugi doživljava kao novi.

Pročitajte više