Novost koja to nije: Da Vlada Inine dionice mijenja za dionice MOL-a znalo se još u travnju

USKORO će Vlada 14 posto Ininih dionica iz svog portfelja zamijeniti dionicama mađarskog MOL-a. I dok o tijeku pregovora u Vladi mudro šute, iz MOL-a je potvrđeno kako oni dobro napreduju.

Ipak, priča o tome da je Vlada zainteresirana za zamjenu, unatoč činjenici da su je ovih dana mnogi hrvatski, ali i svjetski mediji objavili kao ekskluzivu, otkrivanje je tople vode. Naime, to se zna još od 8. travnja, kad je premijer Ivo Sanader posjetio svog mađarskog kolegu Ferenca Gyurcsanyja.

Isto tako je od ranije poznato i to da MOL za takvu razmjenu zainteresiran ponajviše zbog činjenice što se tako želi zaštititi od preuzimanja austrijskog OMV-a, koji čini sve da bi ih se domogao. Zbog "Sizifovog posla", odnosno velikog broja ponuda za preuzimanje, koje je MOL odbio, nedavno je OMV najavio i tužbu protiv mađarskog konkurenta.

Pregovarački deja vu

Podsjetimo, Sanader je još na konferenciji za novinare, koju su održali on i Gyurcsany, rekao kako je "hrvatska Vlada otvorena za daljnju privatizaciju" te kako "postoji prijedlog o razmjeni dionica (share swap), na temelju kojeg bi MOL povećao svoj udio u Ini, a Ina dobila udio u vlasništvu MOL-a".

Već su se tad spominjali postoci udjela koji bi se trebali mijenjati - udio Vlade u Ini smanjit će se sa 44,84 posto na 30,84 posto, dok će MOL povećati svoj udio na nešto manje od 40 posto.

Početkom travnja je bila objavljena još jedna informacija koju su, čini se, svi zaboravili - analitičari su ocijenili kako razmjena dionica Ine i MOL-a nije najisplativija za Vladu. No, Vlada, čini se ne pita za cijenu - nakon razmjene će cijene naftnih derivata na hrvatskom tržištu diktirati MOL, pa će Vlada zbog neprestanog rasta cijena konačno moći upirati prstom u drugoga.

I.M.
Foto: Vlada.hr

Pročitajte više