Novozelandski čelnici o Papinoj primjedbi

PRIMJEDBA pape Ivana Pavla II. o tome da je Novi Zeland postao previše sekularan vjerojatno dolazi od činjenice da su u toj zemlji u proteklih 40 godine porasle aktivnosti nedjeljom, izjavio je u utorak novozelandski vicepremijer Michael Cullen.

On je reagirao na poruku Pape biskupima Novog Zelanda u kojoj se ukazuje na malen broj vjernika na nedjeljnim misama i podsjeća da nedjelja ne bi trebala biti dan pretežito posvećen sportu i zabavi.

Cullen je kazao da se prije 40 godina na Novom Zelandu nedjeljom nisu održavale sportske priredbe, kazališta i trgovine bili su zatvoreni, novine nisu imale nedjeljna izdanja a tada jedini televizijski kanal nije nedjeljom smio prikazivati reklame.

"Sada smo mnogo vitalnije društvo. Očito to nekima predstavlja poteškoću", izjavio je Cullen.

Osvrćući se na prijedlog zakona kojim bi se na Novom Zelandu dopustilo homoseksualnim i heteroseksualnim parovima da registriraju svoju vezu bez stupanja u brak, Papa u poruci biskupima naglašava da izjednačavanje braka s ostalim oblicima zajedničkog življenja predstavlja kršenje Božjeg nauma.

Premijerka Novog Zelanda Helen Clark rekla je da Papa ima pravo izražavati svoj stav, ali da pitanje spornog prijedloga zakona nije bilo temom razgovora tijekom njihovog svibanjskog susreta u Rimu.

Pročitajte više