Novu TV kupuje CME za 24 milijuna eura

TVRTKA Central European Media Enteprises (CME) potpisala je kupoprodajni ugovor s Novom TV kojim bi za 24 milijuna eura postala 100 postotni vlasnik te prve hrvatske komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom, a u CME-u očekuju da će posao realizirati do kraja srpnja.

"Kupoprodajni ugovor je potpisan i preostali su još samo neki detalji koji se trebaju usuglasiti", izjavio je Hini Radovan Klaić iz Premise, agencije za odnose s javnošću koja u Hrvatskoj nastupa u ime CME, medijske kuće koja u zemljama srednje i istočne Europe ima sedam televizijskih postaja.

Na Novoj TV ova se informacija danas nije mogla provjeriti.

CME je 1994. osnovao Ronald Lauder, bivši američki veleposlanik u Beču i sin vlasnice svjetski poznate kozmetičke tvrtke Estee Lauder. Tvrtka je je vlasnik slovenskih televizija Pop TV i A-Kanal, tri televizije u Rumunjskoj te po jedne u Slovačkoj i Ukrajini, a procjenjuje se da njihove programe prati oko 70 milijuna gledatelja.

Agencija Premisa priopćila je da je glavni izvršni direktor Michael Garin CME-a ocijenio kako je kupnjom Nove TV ispunjen još jedan cilj strategije širenja tvrtke i kako CME želi u potpunosti iskoristiti rast potrošnje te potražnju za oglašavanjem u srednjoj i istočnoj Europi.

Vijest o kupnji Nove TV, televizije koja je na hrvatskom medijskom prostoru od studenoga 2000., CME je danas objavio i na svojoj službenoj web stranici. U članku se, među ostalim, navodi da je vrijednost televizijskog oglašavanja na hrvatskom marketinškom tržištu iznosila oko 80 milijuna eura, a da se u 2004. očekuje da će taj iznos doseći 85 milijuna eura.

Promjenu vlasništva Nova TV dužna je po Zakonu o elektroničkim medijima prijaviti Vijeću za elektroničke medije i Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja koja je nadležna za kontrolu nedopuštene koncetracije.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Denis Peričić kazao je da Vijeće još nije obaviješteno o prodaji Nove TV, a u Premisi kažu da će to učiniti po završetku posla. Dodaju da je preuranjeno govoriti o mogućim programskim i kadrovskim izmjenama na Novoj TV.

CME se lani natjecao za treću mrežu HTV-a koju je dobio njemački RTL. Predstavljajući se tadašnjem Vijeću koje je odlučivalo o koncesiji njihov predstavnik je istaknuo da im je namjera medijski se širiti na istok, a ne zapad. "Vijest je središte našeg programa, kao i domaće TV drame i komedije s domaćim glumcima i glazbom", rekao je tada predstavnik CME Fred Klinghamer. Napomenuo je da CME ima 1600 dioničara u svijetu te da im nije namjera miješati se u domaću uređivačku politiku.

Pročitajte više