Nuklearka Krško od ponedjeljka u redovnom remontu

Foto: Hina

U Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) u ponedjeljak, 1. travnja, će započeti redovni remont, koji će trajati mjesec dana i tijekom kojega će se zamijeniti gorivo, obaviti preventivni pregledi i intervencije održavanja te nadzorna testiranja, najavljeno je iz NEK-a. 

Nakon temeljitih priprema u ponedjeljak, 1. travnja 2024. godine, isključivanjem elektrane s elektroenergetske mreže započet će redovni remont, koji će, predviđa se, trajati do 1. svibnja, izvijestili su čelnici nuklearke na konferenciji za novinare.

Cjelokupni redovni remont koštat će oko 100 milijuna eura, i to 40 milijuna za gorivo, 20 milijuna za radove na održavanju i 40 milijuna za tehnološka poboljšanja, izjava je predsjednika Uprave NEK-a Gorazda Pfeifera koju prenosi slovenska novinska agencija STA.

To je prvi redovni remont, koji se obavlja nakon završetka 18-mjesečnog gorivog ciklusa, od kako je prošle godine nuklearka u Krškom dobila suglasnost za produljeni radni vijek do 2043. godine. 

Budući da će to bi prvi redovni remont u produljenom pogonskom vijeku elektrane, prilikom zamjene goriva, standardnom nadzoru, održavanju i osuvremenjivanju opreme važno je i provjeravanje utjecaja starenja na komponentama, sustavima i strukturama, ističu iz Krškog.  

Što će se raditi na remontu?

Fokus će biti na promjenama goriva za sljedeći ciklus od 18 mjeseci. U ovom remontu bit će zamijenjena 53 gorivna elementa, što je tri manje nego inače, rekao je Pfeifer, objašnjavajući da je zbog gašenja elekrane u jesen prošle godine potrošeno manje goriva.

Naime, NE Krško je bila zaustavljena početkom listopada prošle godine kada je uočeno pojačano propuštanje primarnog rashladnog kruga u zaštitnoj zgradi, a tijekom interventnog remonta su su zamijenjeni segmenti oba cjevovoda te je elektrana priključena na mrežu sredinom studenoga. 

Inače, NEK je u ovom, 33. gorivom ciklusu proizveo 7,7 teravatsati (TWh, ili milijarda kilovatsati) električne energije, a zbog spomenutog je izvanrednog remonta proizvodnja bila oko osam posto manja od prvotno planirane. 

Tijekom najavljenog redovnog remonta izvodit će se veliki radovi na održavanju, uključujući i kapitalni remont glavnog elektrogeneratora, kao i tehnološka poboljšanja koja su također važna za nuklearnu sigurnost i raspoloživost te dugotrajni rad.

Radove na remontu vodit će i nadzirati djelatnici NEK-a, u njemu će sudjelovati i više od tisuću radnika iz vanjskih tvrtki i institucija, a pripremljeno je više od 4000 radnih naloga i planirano oko 30.000 remontnih aktivnosti, najavljeno je iz nuklearke. 

Pročitajte više