Ruski nuklearni reaktor ispuštao paru, isključili su ga

Ilustracija: EPA

NUKLEARNI reaktor na jugu Rusije isključen je pošto je otkriveno da ispušta paru, ali to nije dovelo do povećanja radioaktivnog zračenja.

Kako navodi Rosenergoatom, podružnica ruske nuklearne agencije Rosatoma, reaktor broj 2, od četiri koliko ih ima ta elektrana blizu Rostova na Donu, na jugu zemlje, morao se isključiti zbog popravka budući da je sinoć oko 23:55 po srednjoeuropskom vremenu otkriveno da pušta paru.

Uzrok je neispravan spoj na 18-milimetarskoj cijevi kojom neradioaktivna voda ide u generator pare reaktora, navodi isti izvor.

Glasnogovornik nuklearke: Sve će se popraviti za dva dana

"Mlaz pare bio je tanak", rekao je za AFP Andrej Timonov, glasnogovornik Rosenergoatoma. Rekao je da incident nije opasan i da će se sve popraviti za dva dana, kada se cijev ohladi. Rosenergoatom navodi da razina radioaktivnog zračenja u krugu elektrane odgovara normalnoj.

Rusija je među glavnim proizvođačima nuklearne energije u svijetu. Rosatom ima u svojoj nadležnosti 38 reaktora izgrađenih uglavnom u sovjetsko doba, u 11 elektrana diljem zemlje.

Sovjetski Savez je u ljeto 1986. bio poprište najgore nuklearne katastrofe u svijetu kada je eksplodirao reaktor broj 4 u Černobilu, danas u Ukrajini, pri čemu su radioaktivne čestice kontaminirale dobar dio Europe.

Pročitajte više