NY Times: Mladićevi dnevnici jasno pokazuju da su ratovi u Hrvatskoj i BiH vođeni iz Srbije

RATNI dnevnici, audiozapisi i drugi dokazi koji su u veljači pronađeni iza tajnog zida u kući Ratka Mladića u Beogradu jasnije povezuju Srbiju s ratovima u Hrvatskoj i BiH, piše ugledni The New York Times.

"Stručnjaci kažu da zapisi i snimke puno jasnije povezuju Srbiju s ratom. U njima se navode brojni sastanci sa Slobodanom Miloševićem, koji je uvijek inzistirao na tome da su akcije vojske bosanskih Srba i srpskih pobunjenika u Hrvatskoj bili spontani lokalni događaji", stoji u članku naslovljenom "Podaci o balkanskim ratovima pronađeni u kući osumnjičenog".

"To je jedan od najvažnijih paketa dokumenata koje smo primili na sudu"

U tekstu se ističe kako 18 Mladićevih ratnih dnevnika, 120 zvučnih zapisa, kartice mobitela, memorijske kartice i brojni dokumenti pružaju neke od najuvjerljivijih dokaza o koordinaciji između bosanskih Srba i Srbije. Očekuje se da će ti dnevnici utjecati na šest suđenja koja su u tijeku pred Haškim sudom.

Da su dokumenti vrlo bitni potvrdio je NY Timesu i glavni haški tužitelj Serge Brammertz. "To je jedan od najvažnijih paketa dokumenata koje smo primili na sudu", kazao je Brammertz te dodao kako se rijetko dobiva toliko informacija od "tako središnjeg lika". Autentičnost tih dokumenata već je potvrdio Haški sud.

"Dnevnici ne govore o počinjenju bilo kojeg zločina i oni ne pokrivaju sva razdoblja rata", rekao je Brammertz te dodao da oni pružaju vrijednu potvrdu o lancu zapovijedanja i kretanju vojnika prije pokolja. NY Times piše i kako je Haški sud već objavio nekoliko desetaka stranica dnevnika, a među njima su i one koje otkrivaju tajne dogovore između Hrvata i Srba o podjeli BiH i protjerivanju Srba. Brammertz je najavio da namjerava objaviti sve materijale.

Pročitajte više