NY Times: Posrednici iz SAD-a pokušavaju nabaviti granate za Ukrajinu u BiH i Srbiji

Ilustracija: Shutterstock

LIST New York Times piše da su BiH, Srbija i Rumunjska među zemljama u kojima će posrednici iz SAD-a nastojati nabaviti granate za vojsku Ukrajine. New York Times poziva se na povjerljive izvore.

Piše da se Ukrajina dugo oslanjala na svoje oružane snage i da se sada muči u nabavi municije iz sovjetskog doba za svoje oružje. Zato će se Ukrajini pokušati nabaviti oružje iz ruralnih krajeva istočne Europe.

Oružje za municiju sovjetskog standarda

"Godinu dana nakon rata, unatoč priljevu sofisticiranog zapadnog oružja, ukrajinska vojska se i dalje oslanja prvenstveno na oružje koje ispaljuje municiju sovjetskog standarda. SAD i njihovi saveznici iz NATO-a ne proizvode tu municiju, a nekoliko zemalja izvan Rusije koje to rade uglavnom se nalaze u bivšoj sovjetskoj orbiti", piše New York Times.

"Posrednici s gotovinom iz SAD-a pretražuju tvornice u BiH, Srbiji i Rumunjskoj u potrazi za granatama"

New York Times piše da se zbog toga zemlje Zapada bore da pronađu alternativne izvore i da ulažu milijune dolara u zaobilazna rješenja, kojima bi željeli izbjeći političke posljedice i odmazdu Rusije. "To ih dovodi u neka od udaljenijih mjesta u istočnoj Europi, poput Kostenca i malog bugarskog grada Sopota", piše list.

Prošle godine je predviđen izvoz oružja iz Bugarske porastao i premašio tri milijarde dolara. To je oko pet puta više od prodaje u inozemstvu u 2019., prema procjenama bugarske vlade iz podataka prikupljenih u listopadu.

"Teško da je Bugarske jedina zemlja koja tiho pridonosi ratnim naporima Ukrajine. Luksemburg opskrbljuje Ukrajinu oružjem češkog porijekla. Posrednici s gotovinom iz SAD-a pretražuju tvornice u BiH, Srbiji i Rumunjskoj u potrazi za granatama. Velika Britanija je formirala tajnu radnu grupu za naoružavanje Ukrajine, stoji u dokumentu do kojeg je došao New York Times", piše američki list.

New York Times navodi da je tajna radna skupina, koju je osnovalo britansko ministarstvo obrane, fokusirana na nabavu municije u sovjetskom stilu i da joj je zadatak postajao sve teži kako je rat odmicao. Jedan od problema je i to što je velikim dobavljačima ponestalo zaliha.

Pročitajte više