NYT: ´Hrvatska traži povratak otmičara s La Guardije´

POD NASLOVOM ´Hrvatska traži povratak otmičara s La Guardije´, list ´New York Times´ u nedjeljnom broju piše o traženju hrvatske vlade da Zvonko Bušić bude prepušten Hrvatskoj na dosluženje zatvorske kazne.

Autor Joseph Fried navodi činjenice o otmici putničkoga zrakoplova koji je u rujnu 1976. godine iz New Yorka trebao letjeti u Chicago, pogibiji jednog newyorškog policajca i ranjavanju trojice od kojih je jedan izgubio oko.

Otmičari ´ustraju da im namjera nije bila ubijati (...) željeli su samo, kažu, privući pozornost na zahtjeve za neovisnost Hrvatske koja je tada bila dio Jugoslavije´, piše newyorški dnevnik.

U tekstu potvrđuje da je navodna bomba koju su unijeli u zrakoplov bila lažna, ali je pravi eksploziv ostavljen na glavnoj newyorškoj željezničkoj stanici. U eksploziji su stradali newyorški policajci.

Zvonko i Julienne Bušić zbog toga su osuđeni na doživotni zatvor a troje njihovih suučesnika na po 30 godina zatvora za otmicu zrakoplova. U zatvoru Leavenworth još je jedino Bušić.

NYT u tekstu navodi da je 1975. godine Zvonko Bušić došao zrakoplovom na La Guardiju jedan sat prije eksplozije podmetnute bombe od koje je poginulo 11 ljudi. Bušić je nijekao taj zločin a slučaj nije nikad riješen.

Nakon osamostaljenja Hrvatske 1991. godine učestala su traženja da se Bušića pusti ili premjesti u Hrvatsku na dosluženje kazne.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić objašnjava da je to pitanje pokrenuto kao ´humanitarno´, uz jamstva hrvatskih vlasti da Zvonko Bušić neće biti oslobođen.

Fried navodi i Grdešićeve sumnje da će američka vlada pristati na hrvatsko traženje.

´To je posve u redu za Terencea McTiguea, policajca oslijepljenog na jedno oko´, zaključuje NYT, ´jer kaže da bi Bušić, ako ga i ne oslobode u Hrvatskoj, tamo bio smješten na ladanje´.

Pročitajte više