New York Times piše o Titu i njegovom brodu u Rijeci, Hasanbegovića nazvali ultranacionalistom

Foto: Screenshot/FAH
 
NEW York Times u novom članku piše o planu za obnovu Titove jahte u Rijeci i zgražanju ekstremne desnice ovom namjerom.
 
"Nekoć industrijsko središte, luka Rijeka na rubu Kvarnerskog zaljeva ima ogromnu ambiciju pretvoriti se u veliki umjetnički centar na svom putu da postane europska prijestolnica kulture", piše NYT.
 
Europska unija dodijelila je ovu titulu Rijeci, trećem najvećem hrvatskom gradu, kao dio kampanje proslave raznolikosti 28 članica. Gradski službenici odvojili su oko 20 milijuna eura za obnovu propale infrastrukture i razmišljaju o potrošnji 30 milijuna eura za jednogodišnju obnovu kulture, navodi NYT.
 
"Galeb predstavlja nadu za grad i postat će točka ponosa nacije"
 
Kao simbol obnove izabran je "relikt iz hrvatske prošlosti", skoro 80 godina star brod imena Galeb, koji je pripadao bivšem jugoslavenskom vođi Josipu Brozu Titu. Nekoć slavljeni brod Jugoslavenske ratne mornarice, koja ga je koristila za vježbe, već godinama trune u riječkoj luci, piše NYT.
 
"Galeb sada predstavlja nadu za grad koji se bori kako bi oživio svoju ekonomiju nakon skoro potpunog kraha teške industrije i proizvodnog sektora u kasnim osamdesetim godinama. Ako službenici uspiju u namjeri, Titov brod će postati muzej koji će prikazivati kompleksnu povijest Rijeke i postati točka ponosa nacije", navodi NYT.
 
Nacionalisti ekstremne desnice "žele oživjeti narativ nacističkog režima iz Drugog svjetskog rata"
 
"Međutim, Titovo kontroverzno nasljedstvo prijeti ovom planu. Nacionalisti ekstremne desnice, koji su u posljednjim godinama dospjeli u središte hrvatske političke scene, oštro mu se protive. Odlučni su u namjeri da zakopaju Titovu komunističku prošlost i ožive narativ državnog nacističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata", piše NYT.
 
"Za neke liberalne političare u Hrvatskoj, restaurirana jahta Galeb bila bi savršen simbol Titovih veza s gradom i regijom. Ali, ekstremno desni nacionalisti izjednačavaju Tita s opresivnom Jugoslavijom, koja se nasilno raspala nakon njegove smrti 1980. godine".
 
"Sve je bilo bolje kad je Tito vodio zemlju"
 
"Nacionalisti žele izbrisati njegovo ime iz udžbenika. Zlatko Hasanbegović, bivši hrvatski ministar kulture i ultranacionalist, vodio je uspješnu kampanju za uklanjanjem njegovog imena sa središnjeg trga u Zagrebu", navodi NYT i dodaje primjere neslaganja s nacionalistima:
 
Zlatko Marenčić (60), radnik u brodarstvu, izjavio je: "Sve je bilo bolje u Jugoslaviji kada je Tito vodio zemlju. Neki kažu da je bio diktator i da je to bilo razdoblje tame. Ja kažem da je to bilo razdoblje mira".
 
"Dopisnik Novog Lista Denis Romac izjavio je da su bijesni protivnici obnove Galeba ljubomorni na Titovo nasljedstvo: U 25 godina demokratskih država koje su se uzdigle iz pepela socijalističke Jugoslavije, nijedan vođa nije stigao ni blizu Titovim postignućima".
 
"Strah da će Hrvatska krenuti stopama Mađarske i Poljske"
 
"Dok arhitekti i dizajneri stvaraju planove za nove muzeje, umjetničke galerije, glazbene i kazališne dvorane, uspon ekstremnih nacionalista uzrokuje strah da će Hrvatska krenuti sve više autokratskim stilovima vladanja Mađarske i Poljske", navodi NYT.
 
Međutim, NYT piše da je malo vjerojatno da će obnova Galeb abiti zaustavljena, a rad na jahti će započeti krajem godine.
 
"Nije nam cilj otvoriti muzej za klanjanje idolima", rekao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i dodao: "Iako je Tito griješio, on je važna povijesna osoba duboko povezana s našim gradom".
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz jahtu Galeb, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na jahta Galeb: . 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više