NYT: Trump tražio da se puca na migrante, a da granicu čuvaju aligatori

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump predlagao je da se migrantima puca u noge kako bi ih se "usporilo", prema novoj knjizi koju je napisalo dvoje novinara New York Timesa. 

Autori knjige "Border Wars: Inside Trump's Assault on Immigration" Michael Shear i Julie Davis usredotočili su se na tjedan dana u ožujku ove godine, kada je Trump navodno pokušao zaustaviti svu migraciju u SAD preko južne granice s Meksikom. 

Trump je, prema više od desetak anonimnih izvora iz Trumpove administracije s kojima su autori ove knjige razgovarali, iznio koliko jednostavnu toliko i bizarnu zapovijed: da se cijela granica s Meksikom, duga oko 3200 kilometara, zatvori do podneva sljedećeg dana.

Savjetnici su se bojali da će predsjednikova zapovijed zarobiti američke turiste u Meksiku, djecu u školama na obje strane i dovesti do ekonomskog kaosa u obje zemlje, s obzirom na to da SAD godišnje u Meksiko izvozi robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara. No savjetnici su u isto vrijeme dobro znali kako Trump zbog svog antiimigrantskog žara traži sve ekstremnija rješenja. 

Trump htio jarak na granici ispunjen aligatorima ili zmijama

Prema sažetku knjige, objavljenom u New York Timesu, Trump je privatno često govorio ne samo o svom planu da izgradi zid na granici nego i da ga utvrdi uz pomoć jarka s vodom napunjenog zmijama ili aligatorima. 

Htio je i da zid ili ograda bude pod električnim naponom, sa šiljcima na vrhu koji mogu probijati ljudsko meso. Tražio je od pomoćnika i procjenu troška ovog nevjerojatnog plana, doslovno neviđenog u modernoj povijesti. 

Javno je tražio i da se na migrante puca ako bacaju kamenje na policiju na granici, na što su mu savjetnici objasnili da bi to bilo ilegalno. Nakon toga je, na sastanku iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući, predlagao da se migrantima puca u noge "da ih se uspori". Opet su mu morali objasniti da je i to ilegalno.

"Predsjednik je bio frustriran i mislim da je uzeo taj trenutak da pritisne tipku za resetiranje. Predsjednik je htio da se to riješi brzo", komentirao je Thomas Homa, bivši Trumpov vršitelj dužnosti direktora Imigracijske i carinske službe (ICE). 

Trumpova naredba na kraju nije izvršena, ali je izazvala daleko veći nemir u Bijeloj kući, uz paniku pomoćnika i bijes predsjednika, nego što je to bilo poznato javnosti.

Trump savjetnicima: "Činite da izgledam kao idiot!"

"Činite da izgledam kao idiot! Vodio sam kampanju na ovome. To je moja tema"; vikao je navodno Trump uz psovke tog dramatičnog popodneva u ožujku. 

Među dužnosnicima na sastanku bili su tadašnja ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen, državni tajnik Mike Pompeo, tadašnji šef ICE-a Kevin McAleenan i savjetnik za imigraciju Stephen Miller, kojeg se smatra ključnim čovjekom za Trumpovu imigracijsku politiku. 

Savjetnici su uspjeli nagovoriti Trumpa da prvo odgodi, a zatim i povuče svoju zapovijed, nagovarajući u isto vrijeme meksičku vladu da počne privoditi migrante u daleko većim brojevima.

No Trump je uskoro počeo s čistkom pomoćnika koji su ga pokušavali obuzdati. Nielsen je bila samo najeksponiranija žrtva ove čistke. Danas je američki predsjednik okružen savjetnicima koji su daleko manje skloni usprotiviti mu se, a njegov intervju iz srpnja za The New York Times sugerira da nije odustao od te ideje.

Umjesto Meksika, zid na kraju plaća - Pentagon

"Imam apsolutno pravo zatvoriti granicu", rekao je u tom intervjuu. 

U međuvremenu, izgradnja zida na granici ipak je počela, nakon više od dvije godine odgađanja. I ne uz financiranje od strane Meksika, kako je Trump uporno obećavao prije i nakon izbora 2016., nego tako što je vlada uzela 3,6 milijardi dolara iz budžeta Pentagona. To, naravno, nije ni izbliza dovoljno za izgradnju cijelog zida. 

Trump je bio prisiljen na ovaj potez nakon što nije uspio natjerati Kongres, u čijem donjem domu demokrati imaju većinu, da financira zid. Nije mu pomoglo ni djelomično gašenje savezne vlade, najdulje u američkoj povijesti. Na kraju je morao proglasiti izvanredno stanje na granici s Meksikom kako bi imao opravdanje za korištenje vojnog proračuna.

Meksiko je pak prošlog mjeseca objavio da je smanjio priljev ilegalnih migranata, uglavnom iz drugih južnoameričkih zemalja poput Hondurasa i Gvatemale, u SAD za 56% u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte više