Grad Split: Inspektorat nam ne da podatke o zraku. Splićani: Ne vjerujemo rezultatima

Foto: Index

Stanari splitskog kotara Brda posljednjih mjeseci prosvjeduju zbog onečišćenja zraka arsenom i drugim česticama u zraku za koje kažu da dolaze iz Sjeverne luke.  Prvi rezultati analize kakvoće zraka potvrdili su da je zrak zagađen. Grad Split je priopćio kako su za ožujak, travanj i svibanj zabilježena prekoračenja arsena i nikla, dok po novim rezultatima u lipnju nije bilo prekoračenja ukupne taložne tvari.

Splićani: Mjerne stanice nisu bile na zadanim adresama

Splićani okupljeni u građanskoj inicijativi "Za čista Brda, za čist Split" sumnjaju u točnost podataka za lipanj koje je Nastavni zavod za javno zdravstvo dostavio Gradu Splitu. "Primijetili smo kako nema mjernih stanica od 13. svibnja na adresi Petravića 29 i Vranjačkom putu 78. Mjernih stanica nije bilo i kako onda možemo vjerovati da su rezultati vjerodostojni", rekao je Damir Božić.

"Mjerne stanice su na jednom mjestu stajale tri mjeseca, a pomakli su ih u vrijeme pretovara koncentrata bakra u Sjevernoj luci, iako se tada praši i toga bude po cijelom kotaru. Ne mogu znati je li koncentrat bakra uzrok što se arsen pojavio u Splitu, ali svakako sumnjam u tu opciju", dodao je.

Splićanin koji živi na Vranjičkom putu 78 rekao je kako su prije desetak dana u blizini njegovog dvorišta stavili  teglu od 5 litara koja služi mjerenju onečišćenja zraka, međutim, kako tvrdi, mjernih stanica prije toga nije bilo.

Periš: Arsen još uvijek visok s tendencijom pada

Nenad Periš iz NZJZ-a rekao je kako su mjerne stanice i dalje na svojim mjestima te objasnio kako u određenim periodima nedostaju mjerne stanice koje mjere lebdeće čestice četiri puta godišnje po 15 dana, a koje je naručio Grad Split.

"Mi smo obavili zimsko i proljetno mjerenje i nema potrebe da tamo stoje postaje jer će sljedeće mjerenje biti u ljeto kada su najintenzivniji naleti vjetra u osmom mjesecu. Uzeli smo uzorke za šesti mjesec i pokazalo se da su taložne tvari niže."

No Periš ističe kako postoji jedna zabrinjavajuća stvar po pitanju rezultata kakvoće zraka unatoč boljim rezultatima. "Koncentracija arsena na dva mjesta još uvijek prelazi granične vrijednosti. Na jednom mjestu vrlo malo, dok na drugom značajno. Nažalost, činjenica je da je arsen još uvijek visok s tendencijom pada u odnosu na koncentracije koje su bile zabilježene u odnosu na ožujak, travanj i svibanj."

Situacija se po mišljenju Nenada Periš normalizira, ali za krajnji sud kaže kako se trebaju pričekati i ostala mjerenja koja su predviđena do kraja godine kako bi donijeli zaključak o kvaliteti zraka. 

NZJZ zatražio od inspektorata dozvolu za objavu rezultata iz Sjeverne luke

Osim rezultatima analize kakvoće zraka, građani kažu kako nisu zadovoljni žurnosti Državnog inspektorata koji je u travnju zatražio analizu uzorka bakra iz Sjeverne luke. NZJZ je, kako nam je potvrdio Nenad Periš, proveo analizu i rezultate poslao inspektoratu koji do danas nije objavio rezultate.

"Poslano je sve na zahtijevanu adresu. Inspekcija radi sve po određenim procedurama. Smatram da će se podaci objaviti jer tu nema nikakve tajnosti. Mi smo danas uputili zahtjev za objavu podataka. Ukoliko nam inspekcija odobri, mi ćemo u što kraćem roku objaviti rezultate. Mislim da neće biti problema jer je svima interes da zrak bude prve kategorije", rekao je Periš.

"Poslije će se određivati zašto nije ili je bio zrak u toj kategoriji te je li neka služba zakazala. To neka se rješava kasnije. Meni osobno i Zavodu je jedini interes da zrak bude prve kategorije i da nemamo zagađenja zraka. Sve što smo radili, radit ćemo i dalje bez dizanja nepotrebnih tenzija", dodao je Periš.

Grad Split: Inspektorat nam je odbio poslati rezultate kvalitete zraka

Iz Grada Splita su priopćili da su od nadležnog Inspektorata zatražili povratnu informaciju o rezultatima nadzora i poduzetim radnjama. Budući da nisu dobili odgovor, kažu kako su se pozvali na Zakon o pravu na pristup informacijama.

"4. srpnja zaprimili smo Rješenje kojim se odbija Zahtjev za pristup informacijama. Kao razlog odbijanja navodi se procjena da u ovom slučaju prevladava interes prava na ograničenje pristupa informacijama. S obzirom na to da se radi o informaciji od iznimnog javnog značaja, ovakvo obrazloženje smatramo potpuno neopravdanim i neprihvatljivim", rekli su iz Grada Splita te dodali:

"Dva dana kasnije, 6. srpnja, kada se na sjednici Gradskog vijeća trebalo raspravljati o ovoj važnoj temi, a na koju su bili pozvani i predstavnici Državnog inspektorata, ali se nisu odazvali, resornoj službi Grada Splita dostavljen je dopis Državnog inspektorata - obavijest o postupanju na području Sjeverne luke. U obavijesti se opisno navodi tijek postupanja i potvrđuje da su utvrđene nepravilnosti, ali se ne navode jasno propisane mjere zaštite i otklanjanja, što je ključna informacija koja zanima građane."

O onečišćenju zraka na Brdima uskoro će se raspravljati i na tematskoj sjednici Grada Splita za koju je potpise skupio SDP-ov vijećnik Davor Matijević, a uz SDP inicijativu su potpisali Most, HGS, DP i Centar.

Pročitajte više