O novim državnim poticajima različite ocjene

PRIJEDLOG Vladinih izmjena Zakona o državnoj potpori u poljoprivredi i ribarstvu danas su različito ocijenjene na sjednici saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo.

Dio proizvođačkih udruga zadovoljan je Vladinim najavljenim novostima, no neke interesne udruge zamjeraju što se poticaji prečesto mijenjaju, što je previše i poticaja i korisnika.

Treba potpuno promijeniti politiku poticaja, ne vrijedi model "svakom pomalo", a učinka nema, smatra Stipe Bilić (HUP).

Predstavnica "Croatiastočara" tvrdi da su svake nove izmjene nepovoljnije za stočarstvo. Nezadovoljna je što se predlažu upola manji poticaji za tov uvozne junadi, t.j. umjesto 800, 400 kuna. Slovenci s 340 eura potiču tov junadi i nitko ih ne ograničuje da ih uvezu iz Češke ili Madžarske, dodala je.

Voćari su nezadovoljni planiranom visinom poticaja za voćne sadnice te smatraju da će se novac potrošiti, a da učinka ne će biti. Upozoravaju da Hrvatska već sedam godina ulaže u radno intenzivne kulture, a napredak se ne vidi, uvoz raste, pa je samo u prva tri mjeseca uvezeno voća i povrća za 52 milijuna dolara.

Ministar Petar Čobanković objasnio je da se predloženim izmjenama temeljnoga poljoprivrednog zakona nastoji još više razdvojiti komercijalne i nekomercijalne proizvođače, uvode se novi poticaji i ukidaju ograničenja od dva milijuna kuna kao najviši godišnji poticaj.

Izmjene predviđaju da siromašna, najčešće staračka poljoprivredna kućanstva umjesto sadašnjih 7200 kuna po osobi dobiju 12 tisuća kuna godišnje potpore.

Prihvati li Hrvatski sabor izmjene, od početka iduće godine proporcionalno će se za četiri posto smanjivati iznos poticaja kad prijeđu razinu od 78 tisuća kuna, a od 1. siječnja 2007. svi korisnici poticaja morat će biti u sustavu PDV-a.

Pročitajte više