O ovome je policija izvještavala, ali ne i o brutalnom napadu na HGSS-ovce

Foto: PIXSELL/Goran Kovacic, Screenshot: NoviList

ISTRENIRANI MMA borci brutalno su u nedjelju navečer na Platku napali ljude nakon što su na skijalištu driftali BMW-om. Auto im je ostao zaglavljen na snijegu, prišli su im dva HGSS-ovca i ponudila im pomoć. U napadu su pretučena dva HGSS-ovca i jedna djevojka.

 

Riječka policija se prvi put o slučaju oglasila puna dva radna dana nakon divljačkog napada. U šturom priopćenju nije bilo sasvim jasno, ali se doznalo naknadno da su trojica napadača na slobodi. Također, kako su nam potvrdili iz riječkog Općinskog državnog odvjetništva, za slučaj su saznali iz medija.

Donosimo o čemu je sve Policijska uprava primorsko-goranska izvještavala prije nego što je odlučila oglasiti se o nezapamćenom incidentu na Platku.

Četiri priopćenja u ponedjeljak, od toga jedno uobičajeno

Napad se, dakle, kako smo i napisali, dogodio u nedjelju navečer oko 20 sati. Idući dan, u ponedjeljak, iz PU primorsko-goranske oglasili su se s četiri priopćenja. Prvo je bilo o počinitelju kaznenog djela teške krađe iz 2020. godine koji je sada konačno uhvaćen, a koji je napravio materijalnu štetu od oko 790 eura. Riječ je o provali u ugostiteljski objekt na opatijskom području iz kojeg je otuđio kavu, alkoholno i bezalkoholno piće.

Potom su objavili uobičajeni pregled evidentiranih prekršaja na području u svojoj nadležnosti iz perioda prošlog tjedna, što objave početkom svakog tjedna.

Ponedjeljak su zaokružili s vijestima o pritvaranju 26-godišnjaka s većom količinom oružja za kojeg tvrde da ga je imao u svrhu preprodavanja te o prijavi jedne osobe za kaznena djela pronevjere.

Utorak tjedno izvješće, javni poziv i apel uz vijest o krađi

Idući dan, u utorak, objavili su tjedno izvješće o prometu, vijest o krađi mopeda u riječkom kvartu Mlaka, Javni poziv za prijavu projekata iz područja sigurnosti cestovnog prometa te apel građanima da se čuvaju kradljivaca torbica i novčanika.

U tom apelu navode veći broj zabilježenih džepnih krađa u posljednje vrijeme, ali izostavljaju bitnu i građanima važnu informaciju, na kojem su se području dogodile jer nadležnost PU primorsko-goranske nije samo u Gradu Rijeci, već i široj okolici.

Jučer, dakle, u srijedu, tek puna dva radna dana nakon divljačkog napada na Platku, objavili su konačno i priopćenje o tom događaju. 

Ovo su pitanja na koja još čekamo odgovore

Još uvijek čekamo odgovore na nekoliko važnih nepoznanica koje dovode u pitanje policijsko postupanje u cijelom slučaju. 

Zasad nije jasno kako je moguće da se gotovo puna tri dana od napada i dalje čekaju kvalifikacije ozljeda te da se zbog toga napadači nalaze na slobodi, tek s prekršajnim prijavama za drsko ponašanje. Uz to, divljanje BMW-om na Platku uopće nije sankcionirano, nego je sve tretirano kao "komunalni prekršaj" jer je auto ostao parkiran (odnosno zaglavljen) na skijalištu. 

Povrh svega, nije jasno zašto se policija oglasila tek u srijedu, premda se sve događalo u nedjelju navečer. Nije jasno ni kako su policija i bolnica ozljede karakterizirale kao lakše ako svjedoci spominju da je član HGSS-a izgubio svijest, muškarac koji mu je pomogao ima slomljenu ruku, a navodno je i napadnuta žena imala krvarenje u plućima.

Policijsku upravu primorsko-goransku pitali smo o svim ovim pitanjima. Pitali smo ih jesu li alkotestirali napadače, gdje je zapelo s kvalifikacijama ozljeda žrtava napada, radi li se na kaznenim prijavama napadača, hoće li ponovno biti uhićeni te zašto je policija u javnost s informacijama o napadu izašla tek danas. Odgovore ćemo objaviti ako i čim ih dobijemo. 

Pročitajte više