O razminiranju u Sisačko-moslavačkoj županiji

ZAMJENIK ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-a) Mirko Ivanušić danas je na sastanku s vodstvom Sisačko-moslavačke županije, gradonačelnicima gradova, načelnicima općina i direktorima javnih poduzeća u Sisku najavio da će "HCR ove godine u toj županiji općim i tehničkim izvidom i razminiranjem na uporabu vratiti oko 20 četvornih kilometara od mina očišćena i sigurna prostora".

Predstavljajući HCR-ov i Vladin Plan prioriteta razminiranja u 2003. u Sisačko-moslavačkoj županiji, Ivanušić je rekao da će se "općim i tehničkim izvidom zajednici na uporabu vratiti oko 15 četvornih kilometara minski sumnjivih površina, a pirotehničkim razminiranjem pet četvornih kilometara". "Ove se godine na sisačko-moslavačkom području razminiraju područja oko Sunje, Petrinje, Dvora, Jasenovca i Siska", dodao je.

Podsjetio je da su 2002. u Županiji zajednici na uporabu predana 4,6 četvorna kilometra, od kojih je tri kilometra razminirano pirotehnički, a 1,6 četvornih kilometara općim i tehničkim izvidom". "Od 1995. do sada u Županiji je razminirano i na uporabu vraćeno oko 10 četvornih kilometara", iznio je Ivanušić, podsjetivši da je u županiji "minski sumnjivo 218 četvornih kilometara, od kojih su, po podatcima HCR-a, stvarno minirana oko 22 četvorna kilometra".

Ivanušić je napomenuo da "HCR razminiranju u Sisačko-moslavačkoj županiji pridaje posebnu pozornost jer je od 1991. do sada od mina stradala 241 osoba, od kojih 60 smrtno, 128 je teško i 53 lakše ozlijeđeno.

(Hina) malj vkn

Pročitajte više