O razminiranju u Vukovarsko-srijemskoj županiji prošle i ove godine

U PROŠLOJ godini u Vukovarsko-srijemskoj županiji razminirano je 5,5 milijuna četvornih metara, uglavnom poljoprivredne zemlje, a ove godine od mina bi trebalo očistiti 8,5 milijuna četvornih metara, rečeno je na današnjoj sjednici Županijskog poglavarstva u Drenovcima na krajnjem jugoistoku te županije na tromeđi RH, SRJ i BiH.

Prošle godine pirotehničari su pronašli 2536 minsko-eksplozivnih sredstava, rekao je član Poglavarstva Zlatko Pavlović, dodavši kako je najveći broj mina po pojedinačnom miniranom polju pronađen na račinovačkom području uz granicu sa SRJ i BiH gdje su na jednom dijelu od 100.000 četvronih metara pronađene čak 532 mine.

Govoreći o planovima razminiranja za ovu godinu župan Nikola Šafer istaknuo je kako je prednost dana čišćenju poljoprivredne zemlje i poljskih putova, cesta i prostora koji su namijenjeni poticanju malog i srednjeg poduzetništva. Dodao je kako je za ovogodišnji plan razminiranja u Županiji potrebno oko 75 milijuna kuna. Županija je za razminiranje u proračunu predvidjela milijun kuna, a ostatak novca trebao bi se većim dijelom namaknuti iz državnog proračuna, a dijelom i iz donacija.

Na sjednici je također najavljeno da će uskoro biti otvorena nova kreditna linija za poticanje proizvodnje hrane u obiteljskim gospodarstvima. Za to su Ministarstvo poljoprivrede i šumarstsva i Županija osigurali 5,5 milijuna kuna, a kao najpovoljnija za provedbu te kreditne linije odabrana je Croatia banka s kojom će se naknadno dogovoriti o uvjetima po kojima bi se ta svota višestruko umnožila.

Pročitajte više