O razrješenju ravnatelja imotske gimnazije

NAČELNIK Samostalne službe za inspekcijske poslove Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Ante Radovčić na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu iznio razloge za nedavno razrješenje ravnatelja imotske gimnazije Ante Trutine.

Načelnik Radovčić kazao je kako je odluku o razrješenju ravnatelja gimnazije "Dr. Mate Ujevića" 8. studenoga donio ministar Primorac zbog više težih povreda zakona i propisa te zato što se oglušio na naredbe prosvjetne inspekcije da ukloni brojne nepravilnosti. Sve je počelo lani u listopadu kad je prosvjetna inspekcija rada utvrdila veći broj nezakonitosti i kršenja propisa, zbog čega je protiv ravnatelja podnesena i prekršajna prijava, kazao je Radovčić.

Riječ je, među ostalim, o tome da čak osam nastavnika, godinama nije sklapalo ugovore o radu te kako iz tzv. print-liste djelatnika, na temelju koje se isplaćuju plaće, nisu bile u skladu sa zakonom, t.j. ravnatelj je samostalno unosio podatke o zaposlenicima i određivao im plaće. Osim toga inspekcija je utvrdila nepravilnosti u pravilniku, izvješću o radu škole, usklađivanju tjednih obveza nastavnika, a uopće nisu utemeljena dva učenička vijeća.

Ravnatelj, odnosno Školski odbor, iz škole je isključio i četvero učenika koje je Ministarstvo nakon njihove žalbe vratilo u školu, jer je utvrđeno da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za njihovo isključenje.

Naredbe da ukloni nepravilnosti ravnatelj nije proveo ni nakon ponovna nadzora u prosincu 2003., pa je o tome obaviješten ministar koji je nakon provjere donio odluku o njegovu razrješenju. Nadzor inspekcije, potvrdio je Radovčić, potaknulo je pisanje medija o velikom broju negativnih ocjena iz matematike. Čak je 41 učenik na kraju školske godine 2002./2003. bio ocijenjen "jedinicom" iz matematike, koje su im zaključili ravnatelj, koji je i nastavnik matematike, i drugi nastavnik.

Većinu je tih ocjena Ministarstvo ispravilo, jer je utvrđeno da ne odgovaraju stvarnu znanju učenika.

Na novinarski upit zašto je sve to trajalo više od godine dana, načelnik Radovčić odgovorio je da je takav postupak, ali i da je djelomično odgovoran i Školski odbor koji je cijelo vrijeme "pokrivao" ravnateljeve nezakonite poslove. Pozvao je Županiju, kao osnivača gimnazije da razriješi i deveteročlani Odbor i imenuje privremeno povjerenstvo.

Pročitajte više