Svaka nova memorija oštećuje moždane stanice, tvrde znanstvenici

Ilustracija: Shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da proces dugotrajnog pamćenja ima svoju cijenu. Naime, čini se da svaka nova memorija uzrokuje upalu u mozgu i oštećenje DNK u živčanim stanicama. Međunarodni tim znanstvenika usporedio je cijeli proces s pravljenjem omleta: prvo je potrebno pažljivo "uništiti" jaja, a tek zatim nastaje omlet, ili u ovome slučaju - novi obrazac pamćenja. 

Testiranja na miševima pokazuju da se sve to zbiva unutar hipokampusa, dijela mozga koji služi za pohranjivanje dugoročne i kratkoročne memorije. "Upala moždanih neurona obično se smatra nečim lošim jer može dovesti do neuroloških problema poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti", kazala je neuroznanstvenica Jelena Radulović s medicinskog fakulteta Albert Einstein College of Medicine u New Yorku, a prenosi Science Alert.

"Upale određenih neurona u području hipokampusa ključne su za stvaranje dugotrajnih sjećanja"

"No naša otkrića sugeriraju da je upala određenih neurona u području hipokampusa ključna za stvaranje dugotrajnih sjećanja", dodala je Radulović. Stručnjaci su kratkim, blagim elektrošokovima kod miševa potaknuli epizodno pamćenje. Detaljna analiza neurona hipokampusa otkrila je aktivaciju gena na putu TLR9, važnom za upalnu signalizaciju.

Štoviše, ovaj put je bio aktiviran samo u određenim nakupinama neurona, na kojima je kasnije utvrđeno oštećenje DNK. Mehanizmi upalne prirode kod miševa su trajali tjedan dana, nakon čega su neuroni u kojima se pohranjuje pamćenje postali otporniji na vanjske sile.

Pritom su nove memorije ostale trajno zaključane i zaštićene od vanjskih smetnji. Nešto slično vjerojatno se događa i u ljudskom mozgu. "Ovo je vrijedno pažnje jer smo neprestano preplavljeni novim informacijama, a neuroni koji kodiraju sjećanja moraju sačuvati informacije koje su već stekli i ne smiju ih ometati novi unosi", kaže Radulović. 

Što se događa ako se blokira put TLR9

Kada su znanstvenici kod miševa lijekovima blokirali upalni put TLR9, životinjice više nisu pamtile elektrošokove. Odsutnost TLR9 također je dovela do ozbiljnijeg oštećenja DNK, sličnog onome kod neurodegenerativnih poremećaja. 

Znanstvenici su za liječenje dugotrajnog covida-19 u jednom trenutku predlagali blokadu puta TLR9, ali ova studija pokazuje da to vjerojatno ne bi bila baš dobra ideja.

Istraživanje naziva Formation of memory assemblies through the DNA-sensing TLR9 pathway objavljeno je u časopisu Nature. 

Pročitajte više