Ovi HDZ-ovci drmali su državom, sada zarađuju ozbiljan novac na davanju savjeta

Foto: Davorin Višnjić, Jurica Galoić, Boris Šćitar, Večernji list (Pixsell)

NEKAD su bili utjecajni HDZ-ovci, a danas se bave privatnim poslom. I čini se da im najbolje ide - savjetovanje. Najbolji primjer su uspješne tvrtke za savjetovanje bivših ministara Zdravka Marića i Josipa Aladrovića, koji je s bratom bivšeg ministra Čorića pokrenuo svoju tvrtku. Savjetovanje ide sjajno i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, a čini se da se ne može požaliti ni Milijan Brkić, nekadašnji potpredsjednik HDZ-a. No, krenimo redom. 

Marić sebi već isplatio dobit od 233 tisuće eura

Zdravko Marić nekadašnji je ministar financija, koji je pod nikad razjašnjenim okolnostima i pritisnut nizom afera dao ostavku u vladi Andreja Plenkovića u srpnju 2022. godine. Na odlasku je rekao kako se ne vidi u politici i da nema dogovoren angažman. 

"Bit ću dobar tata i suprug, ali od toga neću moći živjeti. Imam pravo i na privatnu tvrtku", rekao je Marić na odlasku. Iste godine u listopadu je osnovao tvrtku Marabizz, koja se bavi poslovnim savjetovanjem. Sjedište tvrtke je na njegovoj kućnoj adresi, a osnovana je s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna. Bivši ministar financija je direktor tvrtke. 

Prihodi tvrtke u prošloj 2023. godini iznosili su 366 tisuća eura, a rashodi 107 tisuća eura. Kako se može vidjeti iz izvješća koje je Marić predao Fini, dobit nakon oporezivanja iznosila je 233 tisuće eura i već je isplaćena ovom bivšem Plenkovićevom ministru. 

Tvrtka bivšeg ministra i brata viceguvernera s dobiti od 242 tisuće eura

Josipa Aladrovića, bivšeg ministra u Plenkovićevoj vladi, tereti se za dva slučaja sređivanja zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). U prvom slučaju nabavio je pitanja za kćer jednog prijatelja kako bi se zaposlila u HZMO-u. Tereti ga se da je isto napravio za gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, koji je zapošljavanje tražio za suprugu svojega rođaka. 

Dok Aladrović čeka rasplet Uskokove optužnice, krenuo je u posao s partnerom. U rujnu 2022. godine osnovao je firmu s poslovnim partnerom Goranom Ćorićem, a tvrtka Aplus consulting d.o.o. za "savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostale usluge" osnovana je na Aladrovićevoj kućnoj adresi, na zagrebačkoj Savici.  

Dobit te tvrtke u 2022. godini iznosila je 12.442 eura, a prošle godine čak 242.087 eura. Naime, lani su se značajno povećali prihodi tvrtke, i to s 24.369 eura na 388.249 eura. U tvrtki je zaposlena jedna osoba s plaćom od 1056 eura. Goran Ćorić inače je brat bivšeg ministra gospodarstva i sadašnjeg viceguvernera HNB-a Tomislava Ćorića. 

Bivši ministar preuzeo je prošle godine obiteljsku tvrtku Gala Voće, koja se bavi uzgojem jezgričavog i koštuničavog voća, a tvrtka je lani imala dobit od 2000 eura. Tvrtka nema zaposlenih. 

Vaso od savjetovanja prošle godine ubrao 131 tisuću eura

Milijan Brkić, bivši zamjenik predsjednika HDZ-a i bivši potpredsjednik sabora, 2021. godine osnovao je kompaniju Alfa Strategy. Tvrtka se bavi poslovnim savjetovanjem, upravljanjem i korporativnom sigurnošću. 

2023. godine imala je dobit od 131 tisuću eura, što je ipak puno manje od 2022. godine, kada je imala 285 tisuća eura dobiti. Smanjen je i prihod tvrtke pa je tako u 2022. godini iznosio 362 tisuće eura, a u 2023. 286 tisuća eura. Tvrtka ima dva zaposlena s prosječnom neto plaćom od 850 eura. 

Kako je vidljivo u izvješćima, tvrtka Alfa Strategy kupila je preko tisuću kvadrata zemljišta u Svetom Roku, i to kod Parka prirode Velebit. Tvrtka je kupila zemljišta od starih znanaca Josipa Klemma, samog Milijana Brkića, bivšeg policajca Mire Labrovića i Ante Šoljića. Zasad nije poznata namjena ove nekretnine.

Savjetuje i Kolinda, i to s kućne adrese. Dobit 150 tisuća eura

U savjetovanje je ušla i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je 2022. godine osnovala kompaniju KGK Advising & Professional Services s temeljnim kapitalom od tadašnjih 20 tisuća kuna, i to na svojoj kućnoj adresi u Zagrebu. 

Iako je osnovana krajem 2022. godine, tvrtka je već iste godine imala prihod od 28.431 eura, dok je dobit iznosila 24.739 eura. U 2023. godini uslijedili su puno bolji rezultati pa je ostvarila prihod od gotovo 220 tisuća eura uz dobit od 150 tisuća eura. Zanimljivo je da tvrtka nema službene stranice.

I Žalac se okušala u savjetovanju, no morala je ugasiti tvrtku. Ostao joj je obrt

Međutim, nije svaki HDZ-ovac predodređen za uspjeh privatnog posla u savjetovanju. Najbolji primjer je bivša ministrica i višestruka optuženica Gabrijela Žalac. Njena tvrtka Mega projekti za savjetovanje nije zaživjela.

Ta je tvrtka osnovana nakon što je Žalac otišla iz vlade 2021. godine te je odmah dobila bespovratnu potporu za nove poduzetnike. Tvrtka je ugašena u lipnju 2022. Obrt koji ima isti naziv kao i propala tvrtka i dalje je aktivan. 

Pročitajte više