O zaštiti vukova u Hrvatskoj

PREDSTAVNICI Državnog zavoda za zaštitu prirode, nositelja projekta "Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj", i Uprave Primorskogoranske županije danas su razgovarali o zaštiti vukova, kojih po procjenama u Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji živi 130 do 170, a zakonom su zaštićeni od 1995.

Projekt Zaštita i upravljanje vukovima u Hrvatskoj trogodišnji je program Državnog zavoda za zaštitu prirode koji predviđa uspostavu mehanizama za dugoročno očuvanje vukova i njihov što skladniji život s ljudima, praćenje vučje populacije te smanjenje šteta koje vukovi nanose stočarima.

Osnovana su dva područna ureda za provedbu toga projekta - u Gospiću za Liku i Gorski kotar i u Šibeniku za Dalmaciju. Projekt predviđa donaciju pasa tornjaka i električnih ograda za zaštitu stoke. Stočarima je dodijeljeno oko 40 pasa tornjaka, a na 20 lokacija postavljene su zaštitne ograde.

Predstavnici Državnog zavoda za zaštitu prirode izvijestili su da štetu koju vukovi nanose stočarima procjenjuje ukupno 14 inspektora. U Gorskom kotaru vukovi su u zadnje dvije godine počinili štetu od oko 50.000 kuna.

Satelitskim praćenjem šest označenih vukova na Risnjaku i Snježniku u Gorskom kotaru proučava se njihovo kretanje, a radi kvalitetnijeg suživota vukova i ljudi organiziraju se seminari i predavanja.

Po podatcima Državnog zavoda za zaštitu prirode stanovnici Gorskog kotara nemaju izražena negativna stajališta prema vukovima, a najnegativniji je odnos prema vukovima u Dalmaciji.

Projekt zaštite i upravljanja vukovima u Hrvatskoj provodi se novčanom potporom Europske komisije, odnosno njezina programa LIFE-a za treće zemlje.

(Hina) xhšup ydd

Pročitajte više