Obala Bjelokosti: Na prosvjedima ubijeno 11 ljudi

JEDANAEST je ljudi navodno ubijeno u četvrtak u sukobu prosvjednika i snaga sigurnosti u gradu Abidjanu u Obali Bjelokosti.

BBC je javio da su tri policijska časnika među 11 ubijenih osoba. Do sukoba je došlo kada su se okupili prosvjednici unatoč tome što je prosvjed službeno zabranjen, a vojska je dobila naredbu da otvori vatru.

Političari i bivši pobunjenici koji se protive predsjedniku Laurentu Gbagbou prosvjedovali su zbog njegova odbijanja da provede sporazum o podjeli vlasti postignut tijekom mirovnih pregovora u Francuskoj prošle godine.

"Ne znamo što će se dogoditi, ali želimo pokazati međunarodnoj zajednici da podržavamo (mirovni) sporazum", izjavio je Kouassi Dongo, glasnogovornik Demokratske stranke Obale Bjelokosti (PDCI), koja je bila jedan od organizatora prosvjeda, za Radio France International. "Predsjednik ne želi da sporazum profunkcionira".

Gbagbo je proglasio u četvrtak praznik tako da su zatvorene škole, a središnje poslovno područje, predviđeno mjesto održavanja prosvjeda, vojska je proglasila "crvenom zonom".

Strana veleposlanstva u Abidjanu upozorena su na moguće nasilje i savjetovala su svojim građanima da ne izlaze u grad.

Državni mediji su javili da policija ima naređenja da puca kako bi ubila prosvjednike bez upozorenja ako pokušaju doći blizu predsjedničke palače.

Pročitajte više