Obala Bjelokosti: Novi prosvjedi protiv mirovnog sporazuma

STOTINE mladih prosvjedovale su, četvrti dan zaredom, u najvećem gradu Obale Bjelokosti Abidjanu, protiv mirovnog sporazuma kojim je formalno završen četveromjesečni rat..

Prosvjednici su se okupili ispred američkog veleposlanstva, tražeći američku potporu i izražavajući bijes prema Francuskoj koja je, kako tvrde, natjerala predsjednika Laurenta Gbagboa da potpiše mirovni sporazum koji je previše popustljiv prema pobunjenicima.

Dnevni listovi u Obali Bjelokosti bliski predsjedniku Gbagbou okomili su se u utorak na Francusku tvrdeći da je prodala Obalu Bjelokosti pobunjenicima. Naime, pri potpisivanju mirovnog sporazuma ovoga vikenda u Francuskoj, dogovorena je podjela vlasti između sadašnje i pobunjenika.

Na jugu zemlje izbili su sukobi između kršćana i muslimana.

Paljene su crkve i džamije, potvrdili su očevici u utorak.

´Sukobi su izbili jučer. Crkve su spaljene i džamije su spaljene. Puca se. Sigurno ima mrtvih, ali ne znamo koliko´, rekao je jedan stanovnik Agbovillea za Reuters.

Napetosti između uglavnom muslimanskog sjevera zemlje i pretežito kršćanskog juga jedan su od uzroka građanskog rata u Obali Bjelokosti koji je počeo nakon neuspješnog pokušaja državnog udara u rujnu prošle godine.

Pročitajte više