Obala Bjelokosti: U Abidjanu mirni prosvjed žena

TISUĆE žena s kartonskim kapicama uz pjesmu i ples marširaju u ponedjeljak prema francuskome veleposlanstvu u Obali Bjelokosti, čime počinje i drugi tjedan prosvjeda protiv mirovnoga sporazuma postignutog pod francuskim pokroviteljstvom ne bi li završio rat u toj zemlji, najvećem svjetskom proizvođaču kakaa.

Ponovni pad u kaos prijeti jer Francuska, bivši kolonijalni gospodar te zapadnoafričke zemlje inzistira da se predsjednik Laurent Gbagbo pridržava sporazuma koji su odbacili njegovi pristaše. Pobunjenici prijete da će nastaviti s borbama odbaci li predsjednik sporazum.

´Mi hoćemo Gbagba, narod ga je izabrao´, izvikuju žene u nacionalnim bojama, narančastoj, bijeloj i zelenoj. Prema Reutersovoj vijesti, one se mirno približavaju francuskome veleposlanstvu u Abidjanu, za razliku od prošlotjednoga pohoda mladih koji su bacali kamenje.

U subotu su u Abidjanu marširale stotine tisuća ljudi i izražavalo neslaganje sa sporazumom o podjeli vlasti, postignutim prošli mjesec kraj Pariza, jer smatraju da pobunjenici dobivaju previše.

I vojska izražava neslaganje s tim sporazumom.

Glavni Gbagbov savjetnik izjavio je u nedjelju da su nužni ponovni pregovori, ali francuski ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin zatražio je od predsjednika Bjelokosne Obale da sporazum primijeni, a i pobunjenici odbijaju nove pregovore.

Pročitajte više