Obama danas zaključuje azijsku turneju

AMERIČKI predsjednik Barack Obama posljednjeg dana svog trodnevnog posjeta Kini sastao se s kineskim premijerom Wenom Jiabaom. "Dijalog je bolji od napada i partnerstvo je bolje od suparništva", kazao je kineski premijer.

Obama je izrazio nadu da će podignuti međudržavne odnose na "viši nivo". Američki predsjednik je zaključio da je njegov posjet Kini i pregovori koje je vodio su bili produktivni. Dodao je da se odnosi koji su nekada bili usredotočeni samo na gospodarstvo i trgovinu šire i na druga područja ključna za cijeli svijet, a ne samo za njihove države.

Kineske vlasti su također prvi Obamin posjet ocijenile pozitivnim. Prema riječima vanjskog ministra Kine Hea Yafeija, najvažniji razlog Obaminog posjeta Kini je obnavljanje međudržavnih odnosa. S američkim predsjednikom na trodnevnom posjetu Kini bili su prisutni i državna tajnica Hillary Clinton, ministar trgovine Gary Locke i Steven Chu.

Barack Obama je danas posjetio Kineski zid koji je bio zatvoren za posjetitelje. Nakon toga je otputovao u Južnu Koreju, zadnju stanicu svoje azijske turneje, prenosi AFP.

Pročitajte više