Obama dekretom na američke aerodrome uvodi skenere za tijelo?



NAKON panike nastale zbog propalog napada na zrakoplov u Detroitu, kojeg je izveo mladi Nigerijac a odgovornost preuzela Al Qaida, u SAD-u se počinje pričati o Obaminom dekretu kojim bi pojačao mjere osiguranja.

Mjere osiguranja za letove već su pojačane, a sada se priča o uvođenju kontroverznih skenera za cijelo tijelo u svim zračnim lukama. Takav je potez već provela Nizozemska, gdje se Umar Farouk Abdulmuntallahab ukrcao na zrakoplov.

Obama bi mogao donijeti dekret za uvođenjem skenera na sve zračne luke, dok trenutno samo 19 zračnih luka u SAD-u koristi skenere, a i to je na odabir putnika, koji se mogu odlučiti i za konvencionalnu pretragu prepipavanjem.

Pitanje privatnosti

Agencija za sigurnost u prometu mogla bi uvesti skenere na svih 579 zračnih luka u SAD-u bez ikakvog daljnjeg zakonodavnog odobrenja. Da se stvari zakuhavaju, navodi Reuters, potvrđuje činjenica da su dionice nekih tvrtki koje se bave izradom skenera porasla.

Ključni prigovori tiču se privatnosti. Kritičari smatraju da bi se slike mogle koristiti u druge namjene. Po trenutnim pravilima, lice i genitalije osobe na skeneru zatamnjene su, a slike može vidjeti samo osoba koja upravlja skenerom. Za razliku od klasične pretrage prepipavanjem, skeneri štede vrijeme, jer se u skeneru mora provesti 30 do 45 sekundi, a klasična pretraga traje tri do četiri minute.

Iako, kako navode kritičari, "izbor između toga hoće li vas neko prepipavati ili skidati baš i nije izbor. Vlada ne bi trebala ponižavati građane".

Pročitajte više