Obama dobio odbijenicu: Francuzi neće slati dodatne vojnike u Afganistan

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je da njegova zemlja neće slati nove vojnike u Afganistan.

Nove vojne snage za ratni Afganistan posljednjih mjeseci pokušava skupiti američki predsjednik Barack Obama. Kouchner je CNN-u tijekom sastanka predstavnika preko 60 zemalja u Londonu rekao kako ne žele poslati više vojnika u borbu.

Francuska u Afganistanu ima 3.500 vojnika

Francuski ministar nije isključio mogućnost slanja novih instruktora koji bi vježbali afganistansku vojsku i policiju. U Afganistanu se trenutno nalazi oko 3.500 francuskih vojnika, što je čak tri puta manje nego što ih je poslala Velika Britanija. SAD će poslati dodatnih 30 tisuća vojnika, a NATO i druge partnerske zemlje obećale su dodatnih 7 tisuća.

Slanje dodatnih snaga je dio Obamine nove strategije za zaštitu Afganistanaca od Talibana. Odgovarajući na pitanje o strategiji američkog zapovjednika u Afganistanu, generala Stanleyja McChrystala, Kouchner je rekao kako uz dužno poštovanje prema tome čovjeku, on je još uvijek vojnik. "Mi smo zabrinuti pozicijom Afganistanaca i legitimno izabrane vlade Afganistana", kazao je Kouchner.

Ne žele prihvatiti ratovanje koje bi trajalo još 15 godina

Ministar je kritizirao afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija koja je zatražio da međunarodne snage u njegovoj zemlji ostanu još 10 do 15 godina. "Nećemo prihvatiti tako dugo ratovanje", kazao je Kouchner te dodao kako se oni žele boriti protiv siromaštva te za razvoj Afganistana.

Pročitajte više