Obama na komemoraciju Castru ne šalje službeno izaslanstvo

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Barack Obama neće poslati službeno izaslanstvo na Kubu na ispraćaj Fidela Castra, dugogodišnjega komunističkog vođe koji je umro prošli tjedan, objavila je Bijela kuća.

Umjesto službene delegacije, SAD će predstavljati Ben Rhodes koji je vodio 18-omjesečne pregovore s Kubom o približavanju te Jeffrey de Laurentis koji vodi američko veleposlanstvo u Havani.

"Predsjednik je odlučio ne poslati predsjedničko izaslanstvo", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Upitan da razjasni razliku između izjave da neće biti predsjedničkog izaslanstva i činjenice da SAD ipak šalju dva dužnosnika, Earnest je to pojasnio kompliciranim odnosima dviju zemalja.

I dalje postoje razlike

"Mislili smo da je to dobar način da SAD pokažu angažiranost prema vezama okrenutim budućnosti s kubanskim narodom, a da se istovremeno uvide razlike koje još postoje između naše dvije zemlje", pojasnio je glasnogovornik.

Komemoracija za Fidela Castra predviđena je u utorak navečer na Trgu revolucije u Havani, a pogreb će biti u nedjelju.

Približavanju SAD-a i Kube sada prijeti novoizabrani američki predsjednik Donald Trump koji preuzima dužnost 20. siječnja i koji je rekao da će se vratiti staroj politici Washingtona prema Havani ako kubanski režim ne poduzme političke promjene.

DeLaurentis bi trebao postati američki veleposlanik na Kubi, a Rhodes je, kaže Earnest, "glavni sugovornik s kubanskom vladom" o normalizaciji odnosa.

Pročitajte više