"Obama neće oporezivati srednju klasu"



AMERIČKI ministar financija Timothy Geithner u intervjuu za televizijsku kuću ABC priznao je kako je vlada morala poduzimati izvanredne korake da bi se izborila s recesijom, ali kako Barack Obama ne namjerava dizati poreze srednjoj klasi.

Pitanje dodatnog oporezivanja srednje klase kako bi se financirao ogromni deficit proračuna potegli su mnogi desni mediji.

Rekordni deficit

"Prije godinu dana imali smo veliku krizu banaka, sličnu onoj tijekom Velike depresije. Najveći strah trenutno, kao i najveći izazov, predstavlja kako osigurati da se to ne ponovi", rekao je Geithner.

Ministar financija je također rekao kako Obamina administracija još uvijek želi izbjeći dizanje poreza za srednju klasu kako bi financirala deficit proračuna od rekordnih 1,6 bilijuna dolara i ogromnog vanjskog duga.

Geithner nema točne datume

Također je rekao da je prerano reći kad će vlada dopustiti istjecanje svog projekta financijske pomoći bankama i drugim financijskim institucijama, te kako ne zna kako će se Washington izvući iz direktnog uplitanja u automobilsku industriju, iako je rekao kako vjeruje da će se to dogoditi u roku od godine dana.

Pročitajte više