Obama pobijedio u Sj. Karolini, Hillary u Indiani

NA danas održanim preliminarnim predsjedničkim izborima Barack Obama je pobijedio u Sjevernoj Karolini, dok je u Indiani tijesno pobijedila Hillary Clinton.

ABC je skoro odmah nakon zatvaranja birališta u Sjevernoj Karolini temeljem izlaznih anketa i prvih rezultata Baracka Obamu proglasio pobjednikom. Ankete su i ranije sugerirale ogromnu prednost karizmatskog senatora, a to pokazuju i prvi rezultati.

S druge strane su se birališta u Indiani kasnije zatvorila, s obzirom da je sudskim nalogom glasanje produženo do 20 sati po lokalnom, odnosno 3 sata po hrvatskom vremenu.

Na samom početku večeri je Clinton uvjerljivo vodila pa je za nekoliko američkih TV-kuća bilo dovoljno da je proglase pobjednicom u toj državi.

Obama je u Raleighu u Sjevernoj Karolini održao pobjednički govor, dok je Clinton nešto kasnije to učinila u Indiananpolisu rekavši kako "nastavlja put za Bijelu kuću".

U Indiani bilo neizvjesno do posljednjeg trenutka

Hillary Clinton je na samom početku večeri TV-mreža CBS proglasila pobjednikom u Indiani, ali je kasnije to povukla. Bivša Prva dama je sve do samog kraja očuvala prednost, ali se ona topila sve do prije nekoliko minuta kad su konačno prebrojani svi rezultati, uključujući i one iz Okruga Lake.

U tom Okrugu se nalazi Gary, grad s najbrojnijom crnačkom populacijom, kao i predgrađa Chicaga gdje Obama uživa solidnu podršku. Rudy Clay, gradonačelnik Garyja, je novinarima rekao kako je odziv u gradu bio "oko 85 do 95 posto", kao i da je riječ o "šokantno visokim" rezultatima za senatora iz susjednog Illinoisa. "Gary je ovaj put obavio posao", tvrdi gradonačelnik uvjeren da je njegov grad, poznat kao rodno mjesto "Jackson 5", dobio novi razlog da uđe u povijest.

Međutim, objavljeni podaci navode da je Clinton ipak uspjela očuvati prednost od oko 22.000 glasova, odnosno 50,88 prema 49,12 posto. Zbog toga su je Fox News i Associated Press konačno proglasili pobjednicom u toj državi.

Sve manje opcija za Hillary Clinton

Međutim, s obzirom na tijesni rezultat i proporcionalnu raspodjelu osvojenih delegata, oba kandidata će nakon ovih izbora biti otprilike na istom mjestu gdje su bili prije, odnosno dijelit će ih isti broj delegata. U ovom trenutku to znači da je Obama daleko bliži predsjedničkoj nominaciji Demokratske stranke, jer je preostalo još samo nekoliko država i teritorija do 3. lipnja kada završava proces preliminarnih izbora.

Cijela strategija Hillary Clinton se, barem do ovog trenutka, temeljila na pobjedi u obje države, temeljem koje bi superdelegate - stranačke dužnosnike koji po funkciji imaju pravo glasa na konvenciji - uvjerila kako je ona kandidat spremniji za sraz s republikancima u studenome. Superdelegati bi joj trebali donijeti pobjedu, s obzirom da matematički nije moguće da do 3. lipnja anulira prednost u izabranim delegatima.

D.A.

Pročitajte više