Obama poslao CIA-u u Libiju, Gadafijev ministar vanjskih poslova prebjegao u Englesku



REUTERS je ekskluzivno doznao, od izvora bliskih američkoj vladi, kako je u proteklih dva-tri tjedna Barack Obama potpisao tajni nalog koji se najčešće koristi kako bi se autorizirale operacije CIA-e. Dok Reuters navodi kako oni nemaju potvrdu nalaze li se agenti CIA-a na libijskom tlu, CNN javlja kako se CIA-ini operativci već u akciji te da surađuju s pobunjenicima.

Kusa je bio najbliži Gadafijev suradnik

Libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa, koji je bio jedan od Gadafijevih najbližih savjetnika i nekadašnji špijunski šef, prebjegao je preko Tunisa u Veliku Britaniju gdje je izvijestio tamošnje vlasti kako više ne želi raditi za pukovnika Gadafija, javlja BBC.

Razlog bijega navodno je neslaganje s Gadafijem zbog napada na civile.

U London je došao nekomercijalnim letom iz Tunisa te je proveo nekoliko sati na razgovoru sa britanskim dužnosnicima. "Došao je svojom voljom i kazao nam je da daje ostavku", kazao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Njegova ostavka dolazi nakon što su se pobunjenici u Libiji počeli povlačiti duž istočnu obalu. Do sada su izgubili ključnu luku Ras Lanuf i obližnji grad Bin Jawad, a također se u cijelosti povlače iz Brega.

Na zapadu pobunjenički grad Misrata još uvijek je pod napadima Gadafijevih postrojbi.

Istovremeno, Gadafijeve snage i dalje napadaju grad Bregu, a pobunjenici u pomoć pozivaju savezničke snage tvrdeći da su na tom području ugroženi civili. Također, Gadafijeva vojska postavila je mine oko grada Ajdabiju, koji je pod vlašću pobunjenika.

Istovremeno, saveznici nastavljaju s vojnom intervencijom u Libiji te su tijekom noći napali više ciljeva, uglavnom na južnom dijelu Tripolija.  

Pročitajte više