Obama sa zakašnjenjem čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

AMERIČKI predsjednik Barack Obama uputio je čestitke hrvatskom državnom vrhu i svim građanima povodom Dana državnosti, ističući u poruci prijateljske odnose i trajne veze između dviju zemalja, objavila je Bijela kuća.

U poruci objavljenoj u ponedjeljak uvečer, s nekoliko dana zakašnjenja, Obama navodi kako se "pridružuje svim Amerikancima u slanju čestitki svima onima koji slave hrvatski Dan državnosti" te posebno ističe prijateljske veze i dobre odnose koji se između Hrvatske i SAD-a razvijaju otkako je Hrvatska proglasila neovisnost 1991. godine. Amerika je također, tvrdi se, "s ponosom pružala podršku hrvatskom narodu u procesu zauzimanja mjesta koje mu pripada u zajednici država".

Američki predsjednik također je podsjetio i da izgradnjom demokracije "Hrvatska nastavlja pružati svoj doprinos regionalnoj i globalnoj sigurnosti", a zajedničko članstvo u NATO-u obje zemlje čini saveznicama. "No naši odnosi čine nas prijateljima", završio je poruku američki predsjednik, dodajući i da američki državljani hrvatskog podrijetla trebaju biti ponosni na dobre odnose i čvrste i trajne veze između Hrvatske i SAD-a.

Još prošloga tjedna čestitku državnom vrhu u Hrvatskoj uputila je i državna tajnica Hillary Clinton.

Pročitajte više