Obama upozorava Gadafija: NATO razmišlja o intervenciji u Libiji



VOJNE snage Moamera Gadafija iz zraka su napale Ras Lanuf, naftnu luku koja je pod kontrolom pobunjenika. Reuters je javio da je u napadu pogođen automobil u kojem se vozila obitelj, prilikom čega je barem jedna osoba ubijena. BBC javlja da su Gadafijeve snage pobunjenicima uspjele preuzeti grad Bin Jawad, koji se nalazi oko 50 kilometara zapadno od Ras Lanufa.

Američki predsjednik Barack Obama zbog nove eskalacije nasilja još jednom je uputio upozorenje Gadafiju. "Želimo poslati sasvim jasnu poruku libijskom narodu da ćemo stajati uz njih protiv nepotrebnog nasilja i suzbijanja demokratskih ideala", rekao je Obama naglasivši da NATO razmišlja o vojnoj intervenciji u Libiji.

Tijekom današnjeg dana prosvjednici su izloženi snažnim protunapadima Gadafijeve vojske. UN procjenjuje da je zbog nasilnih obračuna oko 200.000 ljudi pobjeglo iz svojih domova. Liječnik u gradu Misratiju, koji se nalazi oko 200 kilometara istočno od Tripolija, BBC-u je kazao da je u lokalnu bolnicu dovezeno 21 mrtvih i oko 100 ranjenih. "Borbe su trajale više od šest sati", izjavio je liječnik.

Pročitajte više