Obama želi smjeniti afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija

VJETAR promjena koje su nastupile s dolaskom Baracka Obame na mjesto predsjednika SAD-a, dopuhao je i do Afganistana, odnosno predsjednika Hamida Karzaija.

Nekoć veliki miljenik Zapada, za kojeg u toj zemlji nije postojala nikakva alternativa, čini se nije u istoj milosti predsjednika Obame, koji ga želi smijeniti zbog korupcije, lošeg vođenja države i eskalacije sukoba u toj zemlji, piše Independent.

U tom smislu, u Washington su doputovala njegova četiri moguća nasljednika, kako bi se sastali s predstavnicima Obamine administracije te se govori o svojevrsnom "Timu iz snova", koji bi ujedinjen trebao stati na kraj vlastitim nesuglasicama i ujediniti ratom rastrgani Afganistan.

Amerikanci ne žele neposredno utjecati na izbore

Pritom, Amerikanci nemaju namjeru odlučivati rezultat izbora ali mogu predložiti najbolje kandidate za vođu te zemlje, kazao je jedan američki analitičar koji se nalazi u Kabulu. Afganistansku delegaciju u Washingtonu čine tri bivša ministra, Abdullah Abdullah, Ašraf Gani i Ahmad Jalali te guverner istočne provincije Nangahar, Gul Aga Šerzai.

Kritikama trenutne afganistanske vlasti pridružila se i američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je podržala izjavu tajnika NATO saveza Jaapa de Hoopa Scheffera, koji je kazao kako u Afganistanu "ima previše Talibana, a premalo dobre vlasti".

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više