Obamino obećanje, ludom radovanje: Guantanamo ostaje otvoren

BIJELA KUĆA po prvi je puta priznala da neće biti u mogućnosti zatvoriti američko vojni zatvor u zaljevu Guantanamo do siječnja, kako je obećao predsjednik Barack Obama, javlja AP.

Viši dužnosnici u administraciji rekli su kako se završavanje revizije popriličnog broja zatvoreničkih dosjea, rješavanje zakonskih i logističkih pitanja odužilo stoga će prekoračiti rok koji im je predsjednik dao. No, naglašavaju da je Obama i dalje predan zatvaranju spornog objekta u Guantanamu kao i onog dana kada je to obećao, rekli su za AP službenici koji su željeli ostati anonimni.

Predsjednik Obama obećao je zatvaranje čim je preuzeo mandat i to je posljednjih mjeseci u nekoliko navrata ponovio. Uvijek je naglašavao da je to važan korak u vraćanju američkog imidža u svijetu. No, samo četiri mjeseca prije roka, brojne poteškoće vezane uz zatvaranje ostale su neriješene poput uspostavljanja pravila za vojne sudove, pronalazak lokacije za novi zatvor te traženje zemalja koje će htjeti primiti puštene zatvorenike.

Pročitajte više