Obavijest korisnicima - ispravak vijesti HNA 5885 "Obilježavanje 90. godišnjice ..."

Molimo korisnike da isprave u naslovu i u prvom odjeljku vijesti HNA 5885 godišnjicu smrti povjesničara Tadije Smičiklasa.

Ispravljenu vijest objavljujemo u cjelosti:



"OBILJEŽAVANJE 90. GODIŠNJICE SMRTI TADIJE SMIČIKLASA"

Izaslanstva Sveučilišta u Zagrebu i Društva Žumberčana "Tadije Smičiklasa" položila su danas u mirogojskim Arkadama u povodi 90. godišnjice smrti vijenac na grob hrvatskoga povjesničara Tadije Smičiklasa.

Popodne će se u Zagrebu održati okrugli stol "Značaj Tadije Smičiklasa za hrvatsku kulturu i povijest", a navečer kulturni program u kojem će sudjelovati prvaci Gradskoga dramskog kazališta "Gavelle" i HNK.

Povjesničar Tadija Smičiklas rođen je u Reštovu pokraj Sošica 1. listopada 1843., a umro je u Zagrebu 8. lipnja 1914. Smičiklas je bio dugogodišnji predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, rektor Sveučilišta u Zagrebu i Grkokatoličkog sjemeništa te dekan Filozofskog fakulteta.

Objavio je, uz ino, prvu cjelovitu sintezu povijesti hrvatskog naroda (Poviest hrvatska I-II, Zagreb 1882. i 1879.). Pokrenuo je i uređivao od 1904. Diplomatički zbornik kraljevina Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, monumentalni kodeks hrvatsklih srednjovjekovnih isprava.

(Hina) xmc ymc

UREDNIŠTVO HINE

Pročitajte više