Obavještajci: Ovo što se upravo događa mogao bi biti jedan od najvećih propusta Rusa

Foto: Twitter

TREĆI ruski aerodrom gorio je nakon, po svemu sudeći, napada dronom, dan nakon što je Ukrajina demonstrirala očiglednu novu sposobnost prodiranja stotinama kilometara duboko u ruski zračni prostor napadima na dvije ruske zračne baze.

Dužnosnici u ruskom gradu Kursku, koji se nalazi bliže Ukrajini, objavili su slike crnog dima iznad aerodroma u ranim jutarnjim satima u utorak nakon najnovijeg udara.

Guverner je rekao da je tamo zapaljeno skladište nafte, ali nije bilo žrtava.

Taj je napad uslijedio dan nakon što je Rusija objavila da su bespilotne letjelice iz sovjetskog doba pogodile zračnu bazu Engels u kojoj se nalazi ruska flota golemih strateških bombardera, i bazu u Rjazanu, samo nekoliko sati vožnje od Moskve.

Kijev nije izravno preuzeo odgovornost za napade, ali ih je slavio.

Britanski obavještajci: Ovo će Rusi vjerojatno smatrati jednim od najvećih propusta

"Ako Rusija procijeni da su incidenti bili namjerni napadi, vjerojatno će ih smatrati jednim od strateški najznačajnijih propusta zaštite snaga od početka invazije na Ukrajinu", priopćilo je u utorak britansko ministarstvo obrane.

"Ruski zapovjedni lanac vjerojatno će nastojati identificirati i nametnuti ozbiljne sankcije ruskim časnicima odgovornima za dopuštanje takvog incidenta."

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su tri pripadnika vojske ubijena u napadu na Rjazan. Iako se radilo o napadima na vojne ciljeve, okarakterizirali su ih kao terorizam i rekli da je cilj bio onesposobiti njihove zrakoplove dugog dometa.

New York Times, pozivajući se na visokog ukrajinskog dužnosnika, rekao je da su dronovi uključeni u napade u ponedjeljak lansirani s ukrajinskog teritorija, a da je barem jedan od napada izveden uz pomoć specijalnih snaga u blizini baze.

Ukrajina nikad ne priznaje odgovornost za napade unutar Rusije.

Ukrajinci sprdaju Ruse

Upitan o tim napadima, ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov ponovio je ono što Ukrajinci redovito govore - da su eksplozije u ruskim bazama izazvali neoprezni pušači.

"Vrlo često Rusi puše na mjestima gdje je zabranjeno pušenje", rekao je.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič otišao je i dalje, ističući da je Engels jedina ruska baza koja je potpuno opremljena za divovske bombardere koje je Rusija koristila u napadima na Ukrajinu.

"Oni će pokušati raspršiti (strateške zrakoplove) na aerodrome, ali sve to komplicira operaciju protiv Ukrajine. Jučer smo, zahvaljujući njihovom neuspješnom pušenju, postigli vrlo veliki rezultat", rekao je.

Zabrinutost u Rusiji

Ruski komentatori objavili su na društvenim mrežama da bi, ako Ukrajina može udariti tako duboko unutar Rusije, možda mogla pogoditi i Moskvu.

"Sposobnost oružanih snaga Ukrajine da dosegnu vojne ciljeve duboko u teritoriju Ruske Federacije ima vrlo simbolično i važno značenje", napisao je ukrajinski vojni analitičar Serhij Zgurec na web stranici Espreso TV.

Ogromni bombarderi dugog dometa Tupoljev koje Rusija drži u zračnoj bazi Engels glavni su dio njezinog strateškog nuklearnog arsenala, slično B-52 koje su Sjedinjene Države rasporedile tijekom hladnog rata.

Rusija ih koristi u svojoj operaciji od listopada kako bi uništila ukrajinsku energetsku mrežu gotovo tjednim valovima raketnih napada.

Baza Engels, u blizini grada Saratova, udaljena je 600 km od najbližeg ukrajinskog teritorija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više