Obersnel komentirao gubitak Gradskog vijeća: "Ovo je na neki način silovanje demokracije"

Foto: Hina

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel je nakon konstituirajuće sjednice novinarima izjavio kako se u Gradskom vijeću pokazalo zašto demokracija nije idealan sustav, ocijenivši kako je to bilo "na neki način silovanje demokracije".

"Formirana je neprincipijelna koalicija za koju ne znam što objedinjava, ali i to je demokracija", rekao je, čestitajući izabranom predsjedniku Gradskog vijeća, Tihomiru Čordaševu.

Kaže kako će pokušati dogovoriti suradnju


Najavio je da će se u idućim danima sastati s njim kako bi se pokušala dogovoriti suradnja i način rada.

"U pregovorima za konstituiranje Gradskog vijeća inzistirao sam na programskoj suradnji. Nije bilo upitno da predsjednik bude Čordašev, da sastavimo zajednički program. Program naše koalicije je bio poznat, dali smo mogućnost da ga prošire, a u dva tjedna nismo dobili ni jedno slovo. Nudili smo i sporazum o zajedničkom obnašanju vlasti, ali nije bilo odgovora, osim da grupacija okupljena oko Akcije mladih ne želi ni s SDP-om, ni s HDZ-om, a na kraju su s HDZ-om i otpadnikom od HDZ-a izglasali Gradsko vijeće", rekao je Obersnel, pod otpadnikom misleći na nezavisnog vijećnika Hrvoja Burića.

"Preostaje mi da provodim program kao gradonačelnik, vjerujem da će Vijeće morati sjesti za stol i dogovoriti se o zajedničkim aktivnostima, jer previše toga pokrenutoga može postati upitno ako se nastavi s ovakvim neodgovornim ponašanjem", kazao je Obersnel.


Čordašev: Dva mjesta u odborima čekaju da SDP-ovci odluče

Predsjednik Gradskog vijeća Tihomir Čordašev novinarima je rekao kako će u daljnjem radu Vijeća biti potrebno jako puno razgovora, kako je intencija da ono bude konstruktivno, s više suradnje, da se prihvaćaju kvalitetni prijedlozi neovisno o tome čiji su.

"Mi smo tražili potporu za konstituiranje Vijeća, ponudili mjesta predsjednika dvaju odbora SDP-u i HDZ-u te da članovi i jedne i druge stranke budu potpredsjednici Vijeća. Dogovora s SDP-om nije bilo, a dva mjesta u odborima ih čekaju kad se odluče biti konstruktivni", poručio je Čordašev. Dodao je kako će donošenje gradskog proračuna biti prvi veliki test.

"Vidjet ćemo kako će se ponašati gradonačelnik i koliko će biti kooperativan", poručio je.

Pročitajte više