Obersnel: Mislio sam da je Plenković normalan, ali...

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je predsjednik vlade Andrej Plenković ozbiljno narušio trodiobu vlasti kad je izjavio da očekuje procesuiranje postupaka vezanih uz SDP.

Obersnel: Vjerovao sam da je Plenković normalan, ali...

Dodao je i da to od Plenkovića, kao europski orijentiranog političara kakvim ga je doživljavao, nije očekivao.

"Vjerovao sam da je on jedan otvoreni političar, političar otvorene misli koji je konzervativnog uvjerenja, ali normalan. No međutim pokazao da u njemu čuči jedan tradicionalni HDZ-ovac koji je spreman na sve da sebe obrani", rekao je Obersnel za N1. 

Riječki gradonačelnik reagirao je na jučerašnju premijerovu izjavu da očekuje da policija i DORH procesuiraju i one koji su vezani uz SDP i npr. provođenje javnih nabava za Europsku predstavnicu kulture u Rijeci. "Očekujem isti aršin i za one koji su vezani za SDP u Rijeci", rekao je jučer Plenković.

Obersnel je poslao i otvoreno pismo premijeru istaknuvši da projekt Europske prijestolnice kulture nema politički predznak, ni SDP-ov, ni HDZ-ov.

"Koliko mi je poznato, policija je prije tri-četiri mjeseca istraživala dokumentaciju o javnoj nabavi u tvrtki koja provodi EPK projekt, a što je (i je li išta) prijavila DORH-u, u ovom trenutku možemo samo nagađati temeljem medijskih natpisa. Stoga me čudi da pozivate na 'spektakularne akcije' precizirajući da su one nužne baš u projektu EPK. Iz toga zaključujem da o nedavnom policijskom priopćenju znate više od mene, više od direktorice tvrtke i više od ljudi s čijim imenima se nepravedno i nepotrebno spekulira u medijima", napisao je Obersnel Plenkoviću.

Obersnel Plenkoviću: Projekt EPK je nacionalan i europski, nadrasta i mene i vas

Napomenuo je da ga razočarava što projekt EPK premijer povezuje uz SDP budući da taj projekt nadrasta stranačku politiku.

"Nacionalan je, europski. Nadrasta i mene i vas. Stoga nije fer koristiti ga u predizborne svrhe", naglasio je Obersnel.

Istaknuo je kako i on želi da se otklone sumnje u pogodovanje.

"I ja želim da se otklone ikakve sumnje vezane uz pogodovanje u okviru postupka javne nabave koji je, uzgred rečeno, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u konačnici odobrila. No, smatram da to ne zahtijeva nikakve spektakularne akcije", zaključio je Obersnel.

Kako je objavljeno u medijima, policija je podnijela kaznene prijave protiv šestero članova stručnog povjerenstva tvrtke Rijeka 2020, vezano uz nepravilnosti i pogodovanje u postupku javne nabave. Riječ je o najmu pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program svečanog otvorenja projekta "Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture".

Pročitajte više