obilježen dan fakulteta strojarstva i brodogradnje

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu prva je visokoškolska ustanova toga sveučilišta koja se potpuno prilagodila novomu Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom školstvu te bolonjskomu procesu harmonizacije europskoga visokog školstva.

To je istaknuo dekan FSB-a Tonko Ćurko na današnjoj proslavi 84. obljetnice djelovanja toga fakulteta na kojemu studira 1523 studenta te ima 411 zaposlenika.

Prorektor za nastavu i studente zagrebačkoga Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov smatra da je FSB najsvjetliji primjer za sve druge na Sveučilištu, jer je najbrže proveo promjene nastavnih programa u smjeru integrativnih procesa na Sveučilištu.

Svečanosti je nazočio i potpredsjednik Vlade Goran Granić koji je istaknuo važnost reforme sveučilišta kao ključnoga elementa za razvoja Hrvatske. Rekavši kako Hrvatska ima samo dvije mogućnosti -uspjeti ili ne uspjeti u tomu, izrazio je uvjerenost da će Hrvatska uspjeti ostvariti tu zahtjevnu zadaću.

Osvrnuvši se na proteklu akademsku godinu dekan Ćurko je sa zadovoljstvom iznio podatak da u proteklih više od godinu i pol na "burzi" skoro da nije bilo nezaposlenih inženjera koji su završili studije na FSB-u.

"Izgleda da je hrvatsko društvo shvatilo da se ne može živjeti samo od trgovine već da se, ako se želimo razvijati, moraju stvarati nove vrijednosti", rekao je Ćurko.

Izrazio je zadovoljstvo što je u povodu Dana FSB-a održan i Career Day na kojemu je sudjelovalo 36 tvrtki mogućih poslodavaca za buduće inženjere što je rezultiralo i većim brojem stipendija koje će FSB podijeliti studentima.

Dekan FSB-a pozvao je hrvatska sveučilišta, znanstvene ustanove i gospodarstvenike da se povezuju unutar sebe te podižu vjeru i svijest u sebe kako bismo, dodao je, vrsnošću znatno odmaknuli od onih među koje nas žele utisnuti.

U povodu 84. obljetnice FSB-a priznanja i medalje primili su najbolji studenti, nastavnici i zaposlenici toga fakulteta te tvrtke i srednje škole s kojima FSB surađuje.

Uoči proslave potpisan je Sporazum o suradnji između FSB-a, Siemensa i Hrvatske elektroprivrede, zbog osnivanja Laboratorija za usmjeravanje mjerila toplinske energije na FSB-u.

Pročitajte više